EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дизелът поскъпна в Румъния и Дания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дизелът поскъпна в Румъния и Дания

mail07:25 | 17.04.2014прегледи 1384 коментарикоментари 0


"Петром" - най-голямата румънска компания, контролирана от австрийската група OMV и в която румънската държава все още притежава 20% от акциите, достигна в края на петте години на криза (2009 до 2013), до историческа печалба от над 1 млрд. евро, което е с 5,5 пъти повече спрямо 2009 година, която бе най-трудната година за местната икономика, пише румънският вестник "Зиарул финанчиар", който започва поредица от анализи за състоянието на най-големите компании в Румъния, преминали през кризата. С нетната си печалба и регистрираните продажби през миналата година "Петром" се нарежда сред най-печелившите петролни компании в региона, като е надминала международни гиганти като ExxonMobil и Shell през 2013 година. За анализирания петгодишен период "Петром" е съкратила над 30% от работните си места, а заплатите на останалите на работа служители са нараснали с близо 65% за посочения период, като през 2013 година средната заплата на служител в компанията е била 1935 евро.
Ако в началото на кризата бензинът в Румъния е струвал 2,87 леи, а дизелът - 3,17 леи, в средата на април "Петром" продаваше литър бензин за 6,36 леи, а дизелът - за 6,35 леи.
Освен поскъпването на горивата, за резултатите на "Петром" са допринесли и намаляването на разходите, както и отказването от недоходоносни активи. Компанията продължава да намалява служителите си, закри рафинерията Арпеким, която бе на загуба и започна да ползва външни фирми за счетоводни и компютърни услуги. Това намали разходите на компанията и допринесе за увеличаване на печалбата й. Дания и Румъния са единствените държави в ЕС, където дизелът е поскъпнал за период от една година, докато в останалите 25 държави от Евросъюза дизелът е поевтинял, допълва темата за горивата румънският вестник "Капитал". Изданието посочва, че в България дизелът е поевтинял през април 2014 година спрямо април 2013 година от 1,34 евро на 1,30 евро за литър, докато в Румъния цената е нараснала от 1,33 евро на 1,39 евро за литър за едногодишния период. Така цените в Румъния са по-високи от тези в държави като Германия, Австрия и Франция. Най-евтин е дизелът в Люксембург - 1,180 евро за литър, а най-скъп във Великобритания - 1,644 евро за литър. Земеделието, IT секторът, търговията и услугите са най-препоръчваните сфери за инвестиции в Румъния през тази година, пише днес румънският вестник "Куриерул национал". Според икономическия анализатор Мирча Кошя случващото се в Украйна фаворизира пряко пазара на зеленчуци, зърно и земеделски стоки в Румъния, тъй като се отнема от силата на голям конкурент, какъвто е Украйна. Що се отнася до привличането на чуждестранни инвестиции, предимствата на Румъния пред държавите в региона продължава да бъдат ниските разходи за труд, докато слабите й точки са бюрокрацията, която инвеститорите смята за прекомерна, както и липсата на законодателна и данъчна предвидимост. За определени сектори, какъвто е този на високите технологии, може да се говори и за трудности при намиране на специалисти за работа, допълва изданието.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167