EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дигитална фабрика в Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дигитална фабрика в Китай

mail13:35 | 04.04.2018прегледи 3898 коментарикоментари 0


В Чънду, в сърцето на китайския Югозапад, се намира една от най-модерните фабрики в страната. Като нагледен пример за концепцията за Индустрия 4.0 машините и продуктите в съоръжението комуникират едни с други в реално време, а всички процеси са управлявани и оптимизирани от компютъризирани системи. Резултатът - изключително високо ниво на производителност и качество.

На пръв поглед Чънду прилича на всички останали индустриални градове в Югозападен Китай: правоъгълни бетонни небостъргачи, многолентови магистрали, които обграждат малък старинен квартал, където може да опиташ пикантните храни, типични за провинция Съчуан, и да водиш един малко по-спокоен начин на живот от този в Пекин.

Но за мнозина 15-милионният град е изключително привлекателно място за правене на бизнес предвид бързото му развитие.  И докато преди ниските цени на земята и ниските заплати бяха това, което впечатляваше инвеститорите,  то днес регионът привлича компании благодарение на експертизата си в сферата на цифровизацията, която надхвърля сериозно средните нива за страната.

Мнозина производители на високотехнологични продукти имат бизнес там. В допълнение правителството създава благоприятни условия за стартъпи, като по този начин подпомага привличането на нови инвеститори. Чънду доказва, че високотехнологичните иновации в Китай вече не са запазена територия само за столицата Пекин или крайбрежните градове - Шанхай и Шънджън.

Хиляди посетители на година

Заводът за електронни компоненти в Чънду (Siemens Electronic Works Chengdu – SEWC) е единственото място в Китай, където компании, които искат да цифровизират производството си, могат да наблюдават процеса „на живо”. Резултатът е огромен интерес към завода. „ Нашето съоръжение има повече от 5 000 посетители всяка година”, казва ръководителят на фабриката Ли Йон Ли. „Делегации от най-важните китайски индустриални центрове идват в завода, за да научат повече за нашето производство на контролери SIMATIC и други електронни компоненти.” Това, което привлича вниманието им най-много, е начинът, по който съоръжението е успяло да приложи концепцията на Siemens за дигитализираното предприятие (Digital Enterprise). В SEWC производствените процеси се следят, анализират и оптимизират по напълно дигитализиран начин.

Фабриката в Югозападен Китай се появи от нищото само за две години. „ Краткото време за изграждането й не е нещо необичайно за Китай”, казва Ли. Заводът започва работа в края на 2013 година. Най-впечатляващото е технологичното ниво на самото производство.  Фабриката произвежда почти три милиона крайни продукта всяка година. Контролерите SIMATIC са проектирани за управление и автоматизиране на машини и заводи. По този начин се спестяват време и пари, а също така се подобрява и качеството на продукта. Те управляват всичко - от бордови системи за круизни кораби и индустриални производствени процеси в автомобилната индустрия до системи за ски-лифтове. Siemens е глобален лидер на пазара в тази сфера. Нивото на качеството на завода е 99.99885 процента. 60% от продукцията е за китайския пазар, докато останалите 40% се изнасят по целия свят.

Клонирана фабрика

Производствени съоръжения, с толкова високо ниво на качеството на процеса, не се раждат за една нощ. Всъщност успехът нямаше да бъде възможен без емблематичното дигитализирано предприятие, което Siemens управлява в Германия - заводът в Амберг (“EWA”), където от 1989 г. се произвеждат контролери SIMATIC.

„Ние буквално пренесохме процесите от завода в Амберг в този в Чънду”, обяснява доктор Гюнтер Байтингер, който работи в сферата на дигитализираното производство в Амберг и Чънду. От оборудването до софтуерните инструменти и производствената система SIMATIC IT, която записва и контролира цялата производствена дейност от началото до края на виртуално ниво, оборудването в Чънду е „клонинг” на оборудването във фабриката в Амберг.

Непрекъснато усъвършенстване с помощта на Германия

В началната фаза на завода в Чънду екипи от Амберг прекараха месеци в разработването на завода и обучението на китайските работници. „В момента от 390 работници тук единственият германец, работещ постоянно в Чънду, е ръководителят на търговската секция”, казва Байтингер гордо. „Всички други, които работят с него, са от Китай”. Рецептата за успех на фабриката в Амберг, Германия, която привлича много посетители, включително канцлера Ангела Меркел, работи по същия начин и в Чънду.

В допълнение на високите нива на автоматизация и качествен контрол на съоръженията в Чънду всички производствени процеси се записват дигитално. Софтуерът се захранва с около 13 милиона „късчета” данни всеки ден, повечето от която е процесна информация. Тя се използва за управлението на всички процеси по производството и гарантиране на качеството. Информацията подпомага и около 50 продуктови разработчици в Чънду, чиято работа е непрекъснато да усъвършенстват продуктите, произведени във фабриката, и най-вече тези, предназначени за азиатския пазар. Данните за производството, които те генерират, се вливат директно в производствените процеси чрез PLM софтуер, например NX на Siemens или Teamcenter.

Пътят на Китай към дигиталните фабрики

„Едва ли ще намерите фабрика в Китай, която да оперира на толкова високо ниво”, казва Байтингер. Макар и автоматизацията да е постигнала голям напредък в китайската индустрия, толкова високо ниво на добавена стойност може да се добие само с прецизно анализиране на основните процеси и оптимизирането им стъпка по стъпка. Байтингер вярва, че това е предпоставка за една дигитална фабрика. „Индустрия 4.0 не е вече непозната тема тук”, добавя той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg