EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дигитална карта на дърветата в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дигитална карта на дърветата в София

mail07:25 | 04.05.2021прегледи 1886 коментарикоментари 0


Стартира инициативата ЕдноДърво за създаване на дигитална карта на градската дървесна растителност. Проектът цели да обедини доброволци и специалисти в crowdsourcing кампания за картиране и събиране на информация за градските дървета. Така ще се създаде дигитална база данни на дълготрайната растителност в платформата ednodarvo.io. Подобна база данни, с каквато работят много големи градове по света, ще помогне за повишаване на информираността и подобряване на грижата за градските дървета. Независимият проект е разработен от ландшафтни архитекти и софтуерни инженери с подкрепата на Mastercard и Банка ДСК, които инвестират в множество инициативи за устойчиво и умно развитие на градовете в България. В партньорство с тях, с разлистването на дърветата тази пролет започват и първите масови акции за отбелязване на дървета на картата в София, в които всеки ще може да се включи.
 

Платформата е фокусирана именно върху дърветата в градската среда като изключително ценен природен ресурс в урбанизираните територии. Дърветата не само пречистват въздуха, който дишаме, както знаем още от училище. Те предпазват от наводнения, поглъщайки част от водата при силни валежи; намаляват шума, който се създава в града; пестят енергия за охлаждане и отопление; предпазват почвата от ерозия; създават условия за богато биоразнообразие и балансират климатичните промени. За да изпълняват пълноценно тези свои функции, дърветата трябва да получават необходимата грижа. Навременната грижа за градските дървета изисква точна и детайлна информация в дигитален и удобен за ползване формат. 

„Столичната община е щастлива да разполага с богато и разнообразно зелено наследство. Както често се случва обаче, приемаме за даденост това, което имаме“, казва Александър Петров, ландшафтен архитект, преподавател в УАСГ и част от екипа на ЕдноДърво. „Наличието на детайлна информация за дърветата в града - техния брой, местоположение и състояние, би допринесло за по-доброто разбиране на техните нужди и ползите, които получаваме от тях. Към момента нямаме достатъчно такава информация, което затруднява поддръжката и увеличава риска за хората, защото много от софийските дървета са застаряващи и това ги прави опасни.“

Ето защо главна цел на ЕдноДърво е да стимулира повече граждани и експерти да се включат в картирането на дървета и създаването на пълна база данни във вид на интерактивна карта. Тази информация не може да замести публичния регистър на дълготрайната растителност, но може да подпомогне значително неговото създаване и актуализиране. Данните, въведени от граждани, ще могат да бъдат верифицирани допълнително от експерти. Платформата ednodarvo.io ще предлага събраната информация във вид на отворени данни, за да може тя да се използва свободно както от Столична община, така и от всички заинтересовани.

Самото отбелязване на дървета върху картата ще става през платформата ednodarvo.io, която е оптимизирана за удобно ползване през мобилни устройства. Зареждайки адреса в браузъра си, всеки ще може лесно и интуитивно да въвежда информация и снимки за дърветата около себе си на картата през мобилен телефон или таблет. Инициативата започва активно с няколко събития за масово картиране на дървета в уикендите от 15 май до 13 юни, които ще се проведат в различни райони на града с участието на експерти по озеленяване, доброволци и граждани.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg