EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дивият галоп на суровините

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дивият галоп на суровините

mail18:45 | 01.03.2011прегледи 1513 коментарикоментари 0


CNN Money
Съчетанието от геополитически риск, слабата монетарна политика и забавеният ръст на развиващите се пазари, доведоха до рязък скок в цените на някои суровини и стоки през 2011 г. Ето десетте от тях, които бележат най-осезаеми промени.
Памук
Промяна от началото на 2011 – 33,9%
Цената на памука постепенно се стабилизира, но на 17 февруари тя достигна 140 годишен рекорд. Това е малка утеха за производителите на облекло, които бяха принудени да увеличат цените в момент, когато потреблението е слабо. Сега памукът все още е с 130% по-скъп отколкото през 2010 година. Индийският Съвет по износ на облекло обяви, че ако цените на памука продължат да се увеличават, това ще причини свиване на експорта от индийски дрехи най-малко с 15% тази година.
Сирене Чедър
Промяна от началото на 2011. – 47,7%
Няколко фактора изстреляха цената на сиренето на високо за много кратко време. Първият са високите разходи за фураж за добитъка (царевица, овес), както и прогнозата за намаляване на производството на мляко. Австралия и Нова Зеландия неочаквано обявиха, че поради неблагоприятните климатични условия, ще намалее производството на млечни продукти. Австралия и Нова Зеландия държат 40% от световното производство на млечни продукти.
Какао
Промяна от началото на 2011 г. – 19,2%
Президентът на Кот д’Ивоар Аласан Катара удължи държавната забрана за износ на какао до 15 март 2011 г. заради политически борби. Западноафриканската страна е най-големият производител на какао в света и държи 40% от снабдяването.В резултат на това действие цените на какаото достигнаха 32-годишен връх, което ще доведе до по-скъпи приготовления около Великден.
Суров петрол
Промяна от началото на 2011 – 18,3%
Сортът суров петрол от сорта Брент притежава по-голяма сила на индикатор за световното снабдяване с петрол отколкото досегашния индикатор Уест Тексас Интермидиът. Брент Круд в момента се намира на най-високото си ниво от септември 2008 г. след като насилието в Либия вся страх на пазара за бъдещото снабдяване. момента Близкият Изток произвежда 57% от петрола в световен мащаб.
Царевица
Промяна от началото на 2011 – 7,5%
По данни на Американския департамент по земеделие световните запаси от царевица са достигнали 37-годишно дъно. Това е така, тъй като производителите не са в състояние да произведат достатъчно количество, за да бъдат в крак с нарастващото потребление. Световният добив за миналия сезон е бил 2,18 млрд. тона, което е с 2,5% по-малко от предходната година. По преценка на Департамента светът ще има нужда от 2,24 млрд. тона царевица тази година.
Мед
Промяна от началото на 2011– 0,4%
Състоянието на медта не е добър знак за ръста на световната икономика. Запасите от мед оповестени от Лондонската метална борса достигнаха най-високото си ниво от август 2010 г. Запасите, наблюдавани на Шанхайската борса за фючърси, наскоро достигнаха деветмесечен връх от 161 062 тона.
Злато
Промяна от началото на 2011 - – 0,7%
Спука ли се балонът на жълтия метал? Може би все още не. Златото не се представя добре, когато реалните лихвени проценти са положителни и растящи. Ето защо този януари беше най-лошият за златото от двадесет години насам. Все пак жълтият метал си остава сигурно убежище, чиято цена в резултат на геополитическите рискове скочи с 4% през последните 5 дена.
Пшеница
Промяна от началото на 2011 г. - – 1,2%
32% от световните пратки с пшеница отиват към регионите на Близкия Изток и Северна Африка, а Египет е най-големият вносител на пшеница в света. Напрежението в района обаче ще ограничи търсенето, което пък обяснява защо соята, пшеницата и зърното се търгуваха по-евтино миналата седмица. А що се отнася до снабдяването, Индия обяви, че ще разреши износа на пшеница. Очаква се страната да прибере рекордна реколта.
Природен газ
Промяна от началото на 2011 - – 9%
След като идва краят на отоплителния сезон е логично, че цената на природния газ пада. Екстремно студената зима в САЩ намали запасите с природен газ с 3% под средното 5-годишно ниво. Търговците обаче са убедени, че запасите ще намалеят застрашително след като приключи сезонът.
Въглища
Промяна от началото на 2011- – 8,9%
Китай, САЩ и Индия са трите най-големи потребители на въглища. Растежът вече се забавя в Китай и Индия, а най-вероятно и при САЩ ще стане така. Мирослав Найденов ще предложи пакет от мерки за следене цените на храните и договорните отношения по цялата верига.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg