EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Джуно навлезе в орбитата на Юпитер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Джуно навлезе в орбитата на Юпитер

mail17:50 | 05.07.2016прегледи 3799 коментарикоментари 0


Космическата сонда на НАСА Джуно изпълни успешно мисията си и влезе в орбита около планетата Юпитер, предадоха световните агенции.
Това стана след петгодишно пътуване до тази планета. Навлизането в орбита около Юпитер стана в 3,53 ч. по Гринуич. Преди това за 35 минути Джуно запали двигателите си, за да изпълни маневрата за заставане в орбита около планетата от Слънчевата система.
НАСА съобщи за щастливото събитие в Туитър. "Успех. Джуно е в орбита около Юпитер и ще разкрие тайните на планетата", се казва в туита. За успеха на маневрата по позициониране в орбита Джуно подаде трисекунден радиосигнал.
Предстои апаратът да обиколи планетата 37 пъти през идните 20 месеца. Джуно ще бъде космическият кораб, който се е доближил най-близо до Юпитер. Той ще надникне през облаците на планетата от само 5000 километра височина от повърхността
Мисията на Джуно е да проучи всичко свързано с Юпитер - планета известна с прякора Кралят на планетите. Смята се, че Юпитер е първата планета, формирала се в Слънчевата система и че вероятно тя е "уловила" много елементи и газове, останали след формирането на Слънцето. Изследователите се надяват, че благодарение на мисията на Джуно те ще могат образно казано да се върнат назад във времето и да изучат формирането не само на Юпитер, но и на цялата Слънчева система.
Мисията на Джуно е на стойност 1,1 милиарда долара. На борда на апарата има множество инструменти, с които сондата ще измерва водата в атмосферата на планетата, за да провери теориите относно формирането на Юпитер. Джуно също така се направи карта на магнитните и гравитационните полета на планетата с цел събиране на данни за ядрото й и ще направи измервания на състава, температурата и облаците на Юпитер. Джуно ще проучи и как магнитната сила въздейства върху атмосферата.
Последната космическа мисия до Юпитер беше отпреди повече от 2 десетилетия. Тогава сондата Галилей орбитира около Юпитер и сега Джуно ще се опита да даде отговор на редица въпроси, останали неизяснени по време на мисията на Галилей. Първи апарат, преминал край Юпитер, обаче е корабът Пионер едно, който през 1973 г. прелетя близо до планетата.
` Юпитер е най-тежката планета в Слънчевата система, от типа газов гигант е и не прилича на скалистите Земя и Марс. Тя е пета по отдалеченост от Слънцето.

 


Тагове: Джуно, Юпитер
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg