EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Джон Дали жертва на производител на емфие?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Джон Дали жертва на производител на емфие?

mail15:45 | 25.10.2012прегледи 456 коментарикоментари 0


Брюксел, кор.на БТА Николай Желязков
Бившият еврокомисар по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали заяви на пресконференция, че никога не е подавал оставка, както и че може да се обърне към Съда по правата на човека, след като може би е станал жертва на заговор на тютюневия бизнес. Пресконференцията на Дали бе организирана в зала, наета от  Международната асоциация по печата в Брюксел. Дали уточни, че миналия вторник е бил повикан от председателя на ЕК Жозе Барозу, който е настоял той да подаде
оставка заради доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Барозу му казал да се оттегли доброволно, или ще бъде принуден да го направи. Председателят на ЕК не предоставил доклада на ОЛАФ на Дали, а само му прочел част от заключенията, според които бившят комисар е знаел, но не е докладвал или прекратил действията на свой познат лобист от Малта, изнудвал шведския тютюнопроизводител Суидиш мач.
Дали заявил пред Барозу, че ще подаде оставка и поискал 24 часа време, за да се посъветва с адвокатите си. В отговор получил 30 минути. Дали уточни, че никога не е изпълнил на искането на Барозу да му изпрати оставката си. Той добави, че никога не са му били предлагани пари за неговата дейност, включително по повод подготвяните до края на годината промени в директивата за тютюневите изделия. Дали коментира, че новият комисар на неговото място може да поеме поста най-рано през януари догодина, заради което вероятно гласуването на променената директива ще отпадне от дневния ред на Европейския парламент, а от това имат интерес някои тютюнопроизводители.
Бишият комисар уточни, че в началото на годината е приел млада адвокатка от Малта, за която не е знаел, че представлява Суидиш мач - производител на снус (продукт, производен на емфие). Адвокатката задавала въпроси за предстоящите промени в директивата, без да изразява мнение. Подозирам, че тютюневата индустрия е накарала Суидиш мач да влязат във връзка с мен, за да бъде осъществен целият план за моето изобличаване, заяви Дали. Той изрази готовност да защити името си в съда и да обжалва заключенията на ОЛАФ.

 


Тагове: Дали, емфие
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg