EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Джанет Йелън напуска борда на ФЕД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Джанет Йелън напуска борда на ФЕД

mail13:35 | 22.11.2017прегледи 9974 коментарикоментари 0


Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви, че ще подаде оставка като член на управителния съвет на Фед, след като нейният наследник на шефското място положи клетва, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Трябва да се има предвид, че четиригодишният мандат на Йелън като управител на централната банка приключва на 3-ти февруари 2018-а година, но нейният мандат в борда на директорите на Фед остава в сила до 2024-а година. И в миналото обаче е обичайно съответните председатели на Фед да напуснат управителния съвет на банката, след като приключи техния председателски мандат.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп номинира Джером Пауъл, който понастоящем е част от управителния съвет на Фед, за наследник на Джанет Йелън.

71-годишната Йелън беше заместник - председател на Фед и президент на Фед на Сан Франциско преди тогавашният американски президентът Барак Обама да я номинира за наследник на Бен Бернанке на шефското място в централната банка. Тя се присъедини към Фед през 1977 година като икономист, изучаващ международните финанси, преди да напусне академичната си кариера в Калифорнийския университет в Бъркли.

В писмо за своята оставка, адресирано до Тръмп, Джанет Йелън посочи, че е имала привилегията да служи в централната банка цели "три динамични и съдбовни десетилетия".

По време на нейното управление на Фед, тя помогна на американската икономика да се възстанови след тежката рецесия през 2008 година. След като пое този най-висш пост, Йелън допринесе за намаляване на нивото на безработицата от 6,7% през февруари 2014-а година до текущото многогодишно дъно от 4,1 на сто. В същото време САЩ се намира в непрекъснат икономически растеж.

През декември 2015 година Йелън ръководи първото повишаване на основните лихвените проценти на Фед от почти десетилетие насам, след като федералната фондова лихва беше на почти нулево ниво в продължение на седем години. От тогава насам американските централни банкери повишиха още на три пъти лихвените ставки и има вероятност да ги вдигнат още веднъж на последното за годината заседание на 12-ти и 13-ти декември.

Досегашният ръководител на Фед също така постави началото на дългогодишен процес на намаляване на огромния по размер финансов портфейл на централната банка от държавни облигации и ипотечно-гарантирани книжа, закупени по време и след последната рецесия с цел стимулиране на американската икономика.

Удовлетворена съм от факта, че сега финансовата система е много по-силна отпреди десетилетие, способна е да издържи на бъдеща нестабилност и да продължи да подкрепя икономическия стремеж на американските семейства и бизнес, посочи Джанет Йелън в писмото си до Тръмп. Също така съм удовлетворена от същественото подобрение на икономиката след кризата, допълни тя.

Джанет Йелън отбеляза, че икономиката на САЩ е създала 17 милиона работни места през последните осем години и заяви, че двойните цели на Фед за пазар на труда, работещ с пълна сила при ниска и стабилна инфлация от около 2 на сто, са близо до тяхното постигане. Тя допълни, че ще направи всичко възможно, за да облекчи прехода към новото управление на Фед начело с Джером Пауъл.

"Уолстрийт Джърнъл" отбелязва, че би било необичайно, но не безпрецедентно, ако Джанет Йелън остане част от борда на директорите на Фед, след като в началото на следващата година се оттегли от шефското място. Така например Маринър Екълс, който беше председател на Фед от 1934-а до 1948-а година, остана в управителния съвет на централната банка още три години, след като президентът Хари Труман го замени на председателското място.

След официалната оставка на Джанет Йелън, президентът Доналд Тръмп вече ще има възможност да номинира четирима допълнителни членове на управителния съвет на ФЕД, състоящ се от седем души, включително и един заместник - председател. Първият му кандидат, Рандъл Куарлес, вече полижи клетва през миналия месец като заместник-председател на Фед, отговарящ за надзора.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg