EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Дефицитът на САЩ ще надхвърли $1 трлн.?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дефицитът на САЩ ще надхвърли $1 трлн.?

mail14:32 | 24.07.2018прегледи 792 коментарикоментари 0


Очаква се годишният бюджетен дефицит на САЩ да нарасне с близо 100 млрд. долара повече от прогнозираното по-рано през всяка една от следващите три години, което ще изтласка федералния дефицит над колосалните 1 трлн. долара през 2019 година, пише MarketWatch.

Според бюджетното предложение от февруари дефицитът ще е общо 7,1 трлн. долара през следващите 10 години. При последната ревизия обаче дефицитът нараства с 926 млрд. долара до 8 трлн. долара.

Данните отразяват предизвикателствата, пред които е изправена властта във Вашингтон в опит да намали дефицита. Според представители на администрацията по-силният икономически ръст ще позволи на данъчните облекчения да генерират повече приходи в дългосрочен план, компенсирайки първоначалното понижение.

Администрацията на Белия дом изчислява, че недостигът ще се увеличи до близо 1,1 трлн. долара през фискалната година, започваща този октомври, което представлява 5,1% от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение през февруари се очакваше той да възлиза на 984 млрд. долара.

САЩ имаха дефицит от 666 млрд. долара през фискалната година, която приключи на 30 септември 2017 г., което представлява 3,4% от БВП.

„Огромните дефицити не са добри, а ние ще имаме дефицит като дял от БВП в размер на 4%-5%“, заяви Лорънс Къдлоу, директор на Националния икономически съвет към Белия дом по време на конференция в сряда.

От Втората световна война насам САЩ са имали бюджетен дефицит, надвишаващ 5% от БВП само в два периода – през 1983 г. и между 2009 и 2012 г, когато е разгарът на световната финансова криза. И двата пъти това се случва след период на значителен икономически стрес, включително и при единствената рецесия, когато безработицата скача над 10%. Белият дом очаква нивото на безработицата, което в момента е 4%, да спадне до 3,7% през следващата година.

Почти половината от прогнозираното увеличение се дължи на по-високите федерални разходи, които бяха одобрени по-рано тази година. И двете партии в Конгреса – Републиканската и Демократическата, се противопоставиха на тавана на разходите, заложен в закона в рамките на споразумението за контрол на дефицита от 2011 г., като през февруари беше сключено ново споразумение за облекчаване на ограничението.

Белият дом направи възходяща ревизия и на прогнозите си за лихвените проценти през тази и следващата година, което заедно с увеличеното финансиране повишава планираните лихвени плащания по държавния дълг. Администрацията изчислява, че ръстът ще е с 161 млрд. долара над предишните прогнози през идното десетилетие.

Белият дом също очаква доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа да е средно 3% тази година, което е ръст от 2,6% през февруари. За 2019 година също се очаква увеличение до 3,2%.


Тагове: САЩ, дефицит
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1974