EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дефицитът на месо в Европа расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дефицитът на месо в Европа расте

mail10:20 | 22.08.2011прегледи 370 коментарикоментари 0


Ще се задълбочи тенденцията за намаляване на производството на месо и дефицитът в Европа ще се увеличи. Това прогнозира Жан Люк Нерио, генерален секретар на Европейската асоциация на търговците на месо и живи животни.
В Европа в последните години се наблюдава тенденция за намаляване на броя на отглежданите овце, кози и говеда. Сред причините за това е въвеждането на квоти за производство на мляко, някои болести като луда крава, шап, както и последната реформа на общата селскостопанска политика на ЕС, която подтикна животновъдите да преминат към други производства, отбеляза експертът.
Днес това положение се утежнява поради изключително силното покачване на цените на зърното, увеличаването на разходите за производство, сушата. Към момента в Европа има 20% дефицит на овче, козе месо и 4-5 % дефицит на говеждо.
Задълбочаването на тези тенденции означава, че все повече и повече Европа ще зависи от външни доставки на месо, за да покрива своите нужди. Според Нерио има средства и начини тези тенденции да бъдат обърнати. За целта новата обща селскостопанска политика след 2013 година трябва да дава възможност за масивна финансова помощ за работещите в селското стопанство като цяло и особено за тези работещи в животновъдството.
И през следващия програмен период в ЕС от 2013 до 2020 година трябва да се запази сегашният бюджет за селско стопанство. Политиците в следващите месеци ще трябва да измерят или да направят така, че ЕС да бъде все по-зависим от трети страни, когато става въпрос за това да задоволи своите нужди.
Един от основните проблеми на българските животновъди е фактът, че голяма част от тях не разполагат със земи, а ЕС изплаща директни субсидии именно на единица площ. Искаме държавните и общинските мери и пасища да бъдат дадени на животновъдите, като бъдат продадени или дадени под наем, но на приемливи цени. Става дума за 11 милиона декара общински мери и пасища, отбеляза Атанас Къцов от Националната асоциация на млекопроизводителите. /БГНЕС
 


Тагове: месо, пазари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg