EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Детройт – възход и фалит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Детройт – възход и фалит

mail15:30 | 09.12.2013прегледи 791 коментарикоментари 0


Детройт отговаря на необходимите условия да потърси защита от кредитори, което е равнозначно на обявяване на фалит, обяви Федералният съд на Детройт преди дни, съобщиха световните агенции.
Според съдия Стивън Родс Детройт отговаря на юридическите условия да започне процедура по фалит, като е бил неплатежоспособен преди през юли да подаде молба за защита по глава девета от американския закон за фалитите. Градът е имал право да потърси защита по съдебен ред, тъй като е имал твърде много кредитори, за да очаква реалистична възможност за извънсъдебно споразумение с над 100 000 от тях, заключи съдията.
"Съдът стигна до извода, че Детройт е бил и остава неплатежоспособен", каза съдия Родс, цитиран от ИТАР-ТАСС. Днешното решение дава възможност на Детройт да представи план за преструктуриране на задълженията си, които се оценяват на около 18 млрд. долара. Това е най-големият фалит на град в историята на САЩ. Според адвоката на градските власти планът ще бъде готов преди крайния срок 1 март 2014 година.
Срещу обявяването на фалит са многобройните кредитори, включително профсъюзите и пенсионните фондове, според които това противоречи на конституцията на щата Мичиган и ще доведе до съкращаването на пенсиите и помощите, припомня БТА.
В хода на съдебния процес, заседанията по който продължиха девет дни и приключиха в началото на ноември, властите на Детройт се опитваха да докажат, че градът на автомобилите е неплатежоспособен и добросъвестно е провел преструктуриране на дълга с кредиторите.По думите на адвокатите, представляващи интересите на автомобилната столица на САЩ, подаването на молбата за фалит е било напълно необходимо, тъй като Детройт не може сам да реши финансовите си проблеми.
Адвокатите, представляващи пенсионни фондове, пък твърдят, че властите на щата Мичиган и Детройт още в началото на преговорите с кредиторите за преструктуриране на дълга са взели решение за еднозначен курс към фалит на мегаполиса.Заявлението за фалит на Детройт бе подадено в съда през юли от антикризисния управител на Детройт Кевин Ор. Антикризисното управление на Детройт бе въведено, след като през февруари специална комисия, изучаваща финансовото му положение, стигна до извода, че мегаполисът е на ръба на финансовата катастрофа.
По-рано Ор предложи на кредиторите на Детройт, сред които има частни компании, различни фондове, профсъюзи и физически лица, да се съгласят на частична компенсация - 0,1 долар за всеки долар. Повечето от тях обаче не пожелаха да поемат толкова голяма загуба и отхвърлиха предложението. По оценка на Ор Детройт ще може да приключи процедурата по фалит до края на октомври 2014 година, като не прибягва до нови заеми.

За 60 години Детройт загуби половината от населението си, което беше 1,8 милиона души през 50-години на 20 век, а сега е 700 000 души. Над една четвърт от тях живеят под прага на бедността. С намаляването на жителите спадат и постъпленията от данъци  в градската хазна, започва рушене на инфраструктурата, нараства престъпността. Градът на автомобилите отдавна е криминалната столица на САЩ - равнището на престъпност е пет пъти по-високо от средното за този показател. Детройт пострада тежко от финансовата криза и от кризата в сектора на недвижимите имоти.

 


Тагове: Детройт, фалит
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg