EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Десетте най-важни теми за 2012

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Десетте най-важни теми за 2012

mail12:30 | 06.01.2012прегледи 786 коментарикоментари 0


Тод Харисън /Market Watch

Миналата година бе пълна със значими моменти. Станахме свидетели на Арабска пролет, земетресение в Япония, летен срив и кралска сватба. Уолстрийт беше окупиран, а рейтингът на САЩ бе понижен. Отдадохме почит на кумири като Стив Джобс, Джо Фрейзър, Елизабет Тейлър, Кларънс Клемънс и Ал Дейвис. Финансовите пазари обаче никога не поглеждат назад - те пресмятат вероятностите за това какво ще се случи в бъдеще. Във връзка с това ето 10 теми, които биха могли да се развият през годината:
1. Лихвите
Хората, които определят политиката, направиха всичко, което е по човешките възможности, за да запазят тенденцията на поддържане на нулево лихвено равнище с надеждата да насърчат отпускането на заеми и да стимулират харченето. С напредването на 2012 година пазарните сили ще започнат миграция към по-високи лихви, което ще се отрази отрицателно на пазара на облигации.
2. Европа
Има светлина в края на аутобана, но с дълг от 200 милиарда долара с падеж през първото тримесечие в 17-членната еврозона процесите там вероятно първо ще се влошат преди да се подобрят. Дръжте под око германците. Ако разрешат пускането на общи еврооблигации, фондовите борси по света ще реагират положително, тъй като задълженията (отново) са изтласкани в бъдещето. Ако това не стане, очаквайте да видите планове, очертаващи един по-малък ЕС.
3. Недмижимите имоти
Невъзможно е да проумеем цикъла на жилищния пазар, но инвеститорите, пред които има перспектива от 10 години, ще търсят изгодни сделки - и ще ги намерят. При рекордно ниски ипотечни лихви ще започне сеитбата на семената на евентуалното възстановяване. Това ще бъде дълъг процес, но всяко пътуване започва с първата крачка.
4. Рисковани политически маневри
Ако сте на мнение, че партийните дрязги трудно се преглъщаха миналата година, подгответе се, тъй като президентските избори са все по-близо. През 2008 година изразих мнение, че значението на икономическото положение е по-голямо от на всеки отделен човек или политическа партия и това все още е в сила. Макар да съм безпартиен, усещането ми е, че президентът Барак Обама ще си осигури място в Овалния кабинет за още четири години и ропотът от републиканския лагер ще бъде подобаващо силен.
5. Американските кумири
Изтупвам тази тема от праха, тъй като бе очертана още през 2007 година (Парис Хилтън, Линдзи Лоън, Бритни Спиърс) и приливите се обърнаха още веднъж. Джон Корзин, сестрите Кардашиян, щата Пенсилвания, Руди, Уили Голт и Ен Би Ей върнаха тези движещи сили през 2011 година и ще набират скорост през 2012 година. Това, разбира се, ще открие пътя за появата на нова вълна герои, които ще представляват и отразяват следващото поколение лидери.
6. Геополитическа борба
Разширявайки тема, която за първи път бе представена през 2007 година, сложната трифекта (вид тройно залагане) - социална острота, социално вълнение и геополитически конфликт - изглежда навлизат във финалната права. Дали ще бъде Близкият изток (Иран), Азия (Северна Корея) или кибертероризмът, колективната борба би могла да достигне критична точка тази година. Макар призракът на всичко това всъщност да е плашещ, той ще ни приближи с една стъпка до нашето социално възстановяване.
7. Пазарите
Представянето на финансовите активи ще зависи от хората, определящи политиката. "Свободните" пазари - пазарите, при които няма прекомерно много правителствени стимули ще поевтинеят. "Променените пазари" - пазарите с брадат социализъм или национализирани активи - ще действат по-добре, но ще приключат с дълбоки разходи и непредвидени последици.
8. Рейтингови агенции
Moody's, Fitch и Standard and Poor's (S&P) бяха големи новини през 2011 година, особено след като S&P понижи кредитния рейтинг на САЩ. Може да се съгласите или не с техния начин на действие или да изразите мнение, че те са прекалено възнаградени, но моето усещане е, че техният статут и използването им ще намалеят значително, тъй като се появяват нови стандарти за оценка на стойността на финансовите активи.
9. Хилядолетна революция
Отдавна съм на мнение, че Игрек поколението (Generation Y), известно още като "Бебетата от 80-те", ще бъдат спасението на американския, а може би дори на световния, идеал. Те са технологичните Zeitgeists (духове на времето), които общо взето не са обременени от социалния и политически багаж на нашето време. Макар Марк Зукърбърг да е олицетворение на тези движещи сили, очаквам да видя нова вълна от предприемачи и активисти, които да се появят и да пленят нашето въображение и да променят начина, по който общуваме, въздействаме, и вярваме.
10.Ценностите
Тъй като финансовият стрес и световният натиск се разпростират, хората и семействата отново ще се обърнат към по-простичките удоволствия, които не се измерват с пари или се обуславят от статуса. Това ще бъде лъчът на надеждата на хоризонта на 2012 година - в края на деня, без значение какво е било финансовото ни представяне, ние ще разберем, че имаме приятелите си, семействата си и да, нас самите, докато откриваме пътя към по-добрите дни.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg