EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Депутатите приеха оставката на Орешарски

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Депутатите приеха оставката на Орешарски

mail13:10 | 24.07.2014прегледи 1325 коментарикоментари 0


Депутатите гласуваха оставката на правителството на Пламен Орешарски.

196 гласували
180 – за
8 – против
8 – въздържали се

Всички депутати на ГЕРБ дадоха положителен вот, от Коалиция за България 40 гласуваха "за", 8 – "против", а 7 се въздържаха. От общо 31 депутати от ДПС – само един се въздържа.

Минути преди това Пламен Орешарски заяви:

Поех нелека задача – да оглавя правителство без подкрепа. Представих програмни намерения, управленска програма, която беше в началото на всяка наша дейност. Работихме в най-сложната политическа среда. Изпълнихме преобладаваща част от нашия ангажимент до края на май тази година. Ръководихме се от интереса на хората, въпреки съпротивата, която срещахме всекидневно. Постигнахме добри резултати. Всички бизнес индикатори отбелязаха подобрение от края на миналата година до май тази година, някои от тях минаха нивата от предкризисната 2008 г. Борсовите индекси нараснаха с 40 на сто. Освен като добри колеги, винаги съм гледал на всички вас и като представители на огромното мнозинство български граждани, които въпреки своите политически различия имат поне една обща цел – да живеят в по-добре уредена държава. За мен беше чест и отговорност да работя за тази цел.

Президентът Росен Плевнелиев събира днес в 15 часа на политически консултации парламентарните партии, заявиха от пресцентъра на държавния глава. Целта е и четирите политически сили да декларират, че нямат намерение да съставят кабинет в рамките на 42-рото Народно събрание.

По конституция, след консултациите президентът трябва да възложи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, в случая ГЕРБ. Ако до 7 дни партията не успее, или откаже да предложи състав на Министерския съвет, държавният глава връчва мандат за съставяне на кабинет на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат-премиер или на "Коалиция за България". Ако и в този случай не бъде предложен състав на правителство, държавният глава дава мандата на някой от останалите парламентарни групи. В случай че няма съгласие да бъде излъчен кабинет в рамките на 42-то Народно събрание, президентът назначава служебно правителство, разпуска парламента и насрочва нови парламентарни избори най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на настоящото Народно събрание.

Лидерът на ДПС Лютви Местан се надява процедурата при президента с даването и връщането на мандатите да мине бързо, за да не се губи ценно време. Той заяви, че веднага ще върне мандата.

При консултации на "Дондуков" 2, политическите лидери вече се разбраха изборите за 43-то Народно събрание да бъдат на 5-ти октомври. Държавният глава вече заяви, че има намерение да разпусне настоящия парламент на 6-ти август, а ден по-рано да обяви приоритетите на служебния кабинет.

Сутринта депутатите решиха, че първа точка в дневния ред ще е гласуване на оставката на кабинета Орешарски. Пленарна зала е почти пълна. От общо 203 народни представители гласуваха "за" 198 депутати, против – 1, въздържаха се четирима. В зала са депутатите от всички парламентарни групи.

Решението, че НС ще гласува оставката стана ясно минути преди 9 ч. и от председателския съвет в парламента.

Преди вота Цонка Илиева Каснакова – Иванова положи клетва като народен представител от ГЕРБ.

Днес ще гласуваме оставката на първото правителство на политическо малцинство от последните 20 годни. Политическият процес не можа да изгради култура на коалиционността, каза лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна. Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС. Би било твърде жалко да продължават анализите на тема ДПС реши съдбата на кабинета. Лютви Местан посочи, че евровотът не е успял да преодолее дефицитът на парламентарна подкрепа и суверена не е гарантирал това доверие.

Не съм съгласен, че това правителството е било правителство на малцинството, репликира народният представител от ПГ на Коалиция за България Емил Георгиев. Той се обърна към председателя на ДПС Лютви Местан с думите: „Надявам се, то е било подкрепено и от вас. То не беше подкрепено от колегите от ГЕРБ. Аз не се срамувам от това правителство, но се срамувам, че заради лични и корпоративни цели някои хора в тази зала са готови на национално предателство”.

В днешния ден трябва всички да бъдем достатъчно смирени. В края на 42-то Народно събрание трябва да съхраним достойнството на институцията и противопоставянето трябва да се стремим да бъде забравена тема за българската политика. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов при разискванията на оставката на кабинета „Орешарски”. „Бяха цитирани 12 май, когато беше проведен изборът за народни представители. Изборът за народни представители беше направен на 11 май в Костинброд. Това беше началото на зараждащото се противопоставяне и невъзможността да се градят политики в 42-то Народно събрание”, посочи Цветанов.
По думите му не ГЕРБ е виновна за загражденията около сградата на парламента в продължение на 404 дни. „Не ГЕРБ е виновна за белия автобус”, подчерта Цветан Цветанов.

Ето как националната телевизия обобщи случилото се по-рано сутринта:

09.12 – Парламентът има кворум, оставката е първа точка от дневния ред.

В началото на заседанието се регистрираха 175 депутати.

***

08.44 – Депутатите на Атака потвърдиха, че ще гласуват за оставка, докато част от тях влизаха в парламента.

Очаквам днес да гласуваме оставката и бързи консултации при президента, надявам се всички лидери на парламентарно представени политически сили да получават и връщат мандата в един и същи ден, коментира председателят на ДПС Лютви Местан.

В кулоарите на парламента министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев коментира, че оставя МВР в по-добро състояние откакто го е заварил.

Надявам се който дойде след мен да бъде по-успешен министър от мен, коментира той.

***

08:20 – Нашите нагласи са днес да приключим с гласуването на оставката на правителството, каза Алиосман Имамов от ДПС на влизане в НС.

Той подчерта, че теоретически всичко е възможно и оставката може и утре да бъде гласувана.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов лаконично отбеляза, че днес трябва да се гласува оставка.

Пред камерата на БНТ той и Цецка Цачева откроиха, че ще влязат в залата, ако в дневния ред има заложена точка оставка.

Няма да се инатим, може да изчакаме да се приемат 1-2 ратификации, но какъв е този дневен ред в последния ден на това правителство, коментира председателят на ГЕРБ.

/обновява се/

Източници: БНР, БНТ, Фокус, снимка: НС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150