EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Орешарски подаде оставка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Орешарски подаде оставка

mail06:10 | 24.07.2014прегледи 1165 коментарикоментари 0


обновена

В деловодството на Народното събрание в 17.59 часа на 23 юли 2014 г. е постъпила оставката на оглавяваното от министър-председателя на Република България Пламен Орешарски правителство, съобщи парламентът на своя сайт. Предстои оставката да бъде включена в дневния ред на Народното събрание и да бъде подложена на гласуване в пленарната зала от народните представители. Кабинетът работи 420 дни, очаква се парламентът да обсъди и гласува оставката му в следващите два дни.

Българският премиер технократ Пламен Орешарски подаде оставка както се очакваше в сряда, оставяйки своя наследник да се справи с една от най-тежките банкови кризи в балканската страна след 1990 година, съобщава Reuters.
На власт само от малко повече от една година, правителството се огъна, след като управляващата Социалистическа партия показа слаби резултати на парламентарните избори през май. Това проправи пътя на временно правителство, което да поеме страната през август и провеждането на парламентарни избори през октомври.
Подкрепяният от социалистите премиер на България Пламен Орешарски е връчил оставката на своя кабинет, при предстоящи извънредни избори, които трябва да сложат край на месеците на политическа криза в най-бедната страна от Европейския съюз, съобщава AFP.
„Дните на кабинета на малцинството на Орешарски бяха преброени, след като изгуби подкрепата на свой ключов съюзник – партията на турското малцинство ДПС в края на юни, а социалистите се съгласиха на извънредни избори насрочени за 5 октомври”, пише агенцията
AFP напомня, че правителството на Орешарски е второто, което пада в рамките на 18 месеца.
Българският премиер Пламен Орешарски предложи оставката си, след като най-тежката банкова криза от 17 години застраши икономиката на балканската страна, съобщава Bloomberg.
Депутатите трябва да одобрят подадената в парламента оставка.
Управляващите социалисти, които дойдоха на власт през май 2013 година, отстъпват властта след като опозиционната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов спечели изборите за ЕП и обвини социалистите че са довели страната до крах.
Българският премиер Пламен Орешарски отстъпи от власт в сряда, съобщава Deutsche Welle .
Правителството на Орешарски обяви оставка след няколко вота на недоверие, а неговата Социалиситическа партия показа лоши резултати на изборите за ЕП.
През юни правителството на малцинството, ръководено от Орешарски, загуби подкрепата на турската малцинствена партия ДПС, ключов съюзник в управлението.
След като правителството на Орешарски се провали в постигането на обещани реформи, започнаха улични протести и в страната започна нова нестабилност, в добавка на серия от спорни назначения в областта на правосъдието и администрацията, които доведоха до обвинения във връзкарство и корупция.
Икономиката на България продължава да се бори с бавния растеж, оттеглянето на инвеститори, провали на бюджетните реформи, постояната дефлация и растящата безработица.
А след това се появиха и банкови проблеми. През юни третият и четвъртият по големина заемодатели в България увеличиха главоболията на Орешарски
Българският премиер Пламен Орешарски е внесъл в парламента оставката на своето левичарско правителство, действие, което може да успокои политическото напрежение в най-бедната страна от ЕС, пише New Zealand Herald.
Оставката на Орешарски отваря пътя към предсрочни парламентарни избори, които вероятно ще се проведат на 5 октомври.
Управляващата коалиция се съгласи на извънредни избори, след като Социалистическата партия зае второто място , с голяма разлика, на изборите за Европейски парламент.
Ръководената от социалистите коалиция управлява една година от четиригодишния си мандат и разполага с половината от местата в 240-членния от парламент , което е сериозна пречка за провеждането на реформи.
Ръководената от социалистите коалиция дойде на власт с обещанията да даде тласък на икономическия растеж и да увеличи социалните придобивки. То беше блокирано от повтарящи се протестни шествия срещу корумпираната политическа система.
Премиерът на България Пламен Орешарски обяви оставката на правителството, съобщава ИТАР-ТАСС.
Работата на правителството на Орешарски продължи 421 дни. Неговата оставка идва във връзка с политическата криза, обхванала България след изборите за Европейски парламент през май, които БСП е загубила. Политическите партии проведоха консултации на тепа предсрочни парламентарни избори на 27 юни. Президентът на републиката Росен Плевнелиев обяви, че Народното събрание ще бъде разпуснато на 6 август, а предсрочни парламентарни избори ще се проведат на 5 октомври.
Очаква се още на 24 юли депутатите от Народното събрание официално да приемат оставката на правителството.
Премиерът на България Пламен Орешарски обяви, че е подал оставка, след като управляващата Социалистическа партия е показала слаби резултати на изборите за Европарламет, съобщава РИА Новости.
По-рано през юли лидерът на Социалистическата партия Сергей Станишев заяви, че предсрочните избори трябва да се проведат на 5 октомври. Решението за провеждане на избори бе взето на фона на критики към правителството от страна на опозицията, която нееднократно инициира гласуване по вот на недоверие в парламента. Тези избори ще бъдат вторите предсрочни в страната за по-малко от 2 години. През май 2013 година имаше извънредни избори, след като протести, на фона на недоволството от повишаването на цените на енергоресурсите доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов.
Българският премиер Пламен Орешарски обяви своята оставка. Заедно с него от постовете си се лишават и всички членове на правителството, съобщава руският телевизионен канал НТВ.
Решението за разпускане на кабинета е свързано с неудовлетворителните резултати на изборите за Европарламент, които е показала управляващата Социалистическа партия. За социалистите са гласували общо 19% от избирателите, което е значително по-малко от резултата на консервативната партия ГЕРБ. Правителството на Орешарски е работило 421 дни. Той дойде на власт след масови протестни акции поради повишените цени на енергоносителите, които доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов.
 

Оставката е буря в чаша вода. Да поздравим всички българи с тази оставка. Това каза в интервю за предаването на БНТ „Още от деня” Михаил Константинов, математик, по повод депозираната в деловодството на Народното събрание оставка на правителството на Пламен Орешарски. Той заяви, че с един и същи указ се прекратява дейността на досегашното Народно събрание и се определя дата за изборите.
„Аз очаквам на 5 август да научим състава на служебното правителство. Дотогава Орешарски си е премиер в оставка.
Не може те да изчезнат от управлението и в този момент да няма служебен кабинет. Нито една минута не може да има вакуум в изпълнителната власт. Стана ясно, че това управление няма да изкара зимата по нормален начин – тази, която идва. Винаги е по-добре да си отидеш сам, отколкото да те махнат от кабинета по един груб начин. Ние сме част от един глобален проблем, когато човечеството се държи неразумно, а причината е много проста - свършиха ресурсите. Няма изкопаеми, няма храна достатъчно, климатът се видиотява видно. Ние влизаме в цикъл, за който нямаме исторически записи“, каза още Константинов./източник:БНТ, агенция Фокус, БНР

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg