EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Депозитите изпреварват кредитирането

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Депозитите изпреварват кредитирането

mail06:30 | 16.01.2014прегледи 1660 коментарикоментари 0


През 2014 г. в България депозитите ще продължат да нарастват с темп, който ще изпреварва ръста на кредитирането, но това е нормален процес във всички пазари в региона. Очаква се кредитирането в България през 2014 г. да нараства с 1,2%, а депозитите - с около 5%. Това заяви директорът на УниКредит за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Джани Папа в отговор на въпрос на български медии за перспективите пред банковия сектор в страната ни през тази година. Прогнозата на Папа бе направена по време на банковия форум Euromoney, който традиционно се организира всяка година през януари във Виена. Икономическото възстановяване, което се наблюдава в Западна Европа, ще доведе до съживяване на бизнес дейностите и в Централна и Източна Европа. Наред с това се забелязват признаци за постепенно раздвижване на кредитирането в региона, показва най-новото проучване на банковия сектор, направено в 13 страни от звеното за стратегически анализ на УниКредит и представено на форума. Според проучването се очаква корпоративният сегмент да бъдехосновната движеща сила в нарастването на кредитирането през идните години. От средата на 2013 г. растежът на кредитирането се ускорява с умерен темп, докато увеличението на депозитната база остава стабилен, за да послужи като здрава опора за постепенното преминаване на сектора към нов банков модел, посочи на пресконференцията Джани Папа.
Според Папа най-очевидната позитивна макротенденция, която се е появила в ЦИЕ през 2013 година, е възходът на промишлеността, който би трябвало да продължи и през 2014 година. От началото на 2013 г. промишленото производство се е увеличило с над 5% годишно в повечето страни. Като допускат, че растежът на износа в Германия ще продължи през 2014 година, последван от възстановяване навсякъде в икономическия и паричен съюз (ИПС) на ЕС, анализаторите на УниКредит очакват още по-голям напредък в развитието на промишлеността.

Цялостният среден регионален реален растеж на БВП вероятно ще се увеличи до 2% през 2014 г. и 2,5% през 2015 година, докато ИПС ще постигне съответно 1,5% и 1,8%. Нарастването на депозитите остава на задоволително ниво, което подпомага постепенното преминаване на банковия сектор на ЦИЕ към нов бизнес модел, отличаващ се с по-устойчива структура на финансиране, отбелязват банковите анализатори. От 2008 до 2013 г. общо заемите за ЦИЕ са нараснали с 20%, а депозитите - с 34%. Съотношението заеми към депозити в региона на ЦИЕ се е подобрило от 114% при пика на глобалната финансова криза до 102% през 2013 година, показва изследването на УниКредит. Въпреки редица трудности банковият сектор в ЦИЕ продължава да се представя добре, посочи Кармелина Карлуцо, заместник-директор на отдел "Стратегически анализ" на УниКредит за Централна и Източна Европа. През 2013 г. прогнозираният среден размер на възвръщаемостта на активите на банките в ЦИЕ е бил 1,5%, 2% в Турция и до минус 2,1% в Словения. Прогнозираният среден размер на възвращаемостта на активите на германските банки миналата година е бил 0,3%. Кармелина Карлуцо посочи, че през 2014 г. се очаква постепенно подобрение на коефициента на влошените кредити в ЦИЕ.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg