EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Денят за правилното хранене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Денят за правилното хранене

mail17:10 | 21.10.2010прегледи 876 коментарикоментари 1


Близо 400 възпитаници на столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания, както и много известни български личности, взеха участие в традиционния "Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца".
Инициативата е на Представителството на Европейската комисия у нас и Евро-ток България (Европейското сдружение на професионалните готвачи) и се организира за четвърта поредна година, а този път домакин бе зала "Фестивална". Празникът бе открит от ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова, която заяви: "Радвам се, че виждам толкова усмихнати деца. През тази година за първи път и ще спортуваме. Пожелавам ви приятно прекарване". Освен Златанова, специални гости на събитието бяха заместник-министъра на образованието, младежта и науката Милена Дамянова, заместник-министъра на физическото възпитание и спорта Иван Ценов, както и нейно превъзходителство Юдит Ланг - посланик на Унгария у нас. Ланг остана възхитена от приятната атмосфера на празника и сподели: "Важното е всеки ден да се храните правилно, не само днес. Приветствам ви, представяйки страната, която ще поеме председателството на Европейския съюз през следващата година". Към креативното готвене се присъединиха и тв водещи от сутрешните блокове на националните телевизии като Георги Любенов и Вяра Деянова от PRO.BG, както и Аделина Радева от БНТ. Там бе и кулинарният спец Ути Бъчваров, който предизвикваше усмивки в децата с всяка своя дума. Заедно с децата и под напътствията на професионални главни готвачи, специалните гости приготвяха здравословно и балансирано меню. След кулинарната надпревара дойде ред и на спорта, където известни лица като Георги Глушков и Тити Папазов преподаваха уроци по физическа култура и участваха в няколко вида игри заедно с малчуганите. Събитието се реализира в рамките на Европейската година за борба с бедността и социалното изключване.


Тагове: хранене, деца
 
Коментари
 
ива петрова - 26-05-2011 г. 11:25:09

Две основни предпоставки да бъдем здрави са здравословното хранене и активното спортуване. За съжаление много често нито едното не се изпълнява. Тревожната тенденция по отношение на наднорменото тегло и затлъстяването сред българските деца продължава да се задълбочава. Според данни на Националния център по опазване на общественото здраве като цяло се регистрира снижаване нивото на физическа дееспособност сред децата. Много разпространени са свръхтеглото (средно 15%) и затлъстяването (средно 5%), като се установява тенденция за тяхното увеличаване. "Активни и здрави" е кампания на Фондация "Димитър Бербатов" и "Данон Сердика", която се ражда именно след осъзнаването на тази тъжна статистика. Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. За повече информация за здравословното хранене, може да посетите сайта http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=6

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg