EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Денталният туризъм на ход

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Денталният туризъм на ход

mail19:34 | 24.02.2011прегледи 1984 коментарикоментари 0


Милена Шиякова
Кризата дава нов тласък за развитие на денталния туризъм в България. Все повече западноевропейци поглеждат към страната ни като алтернатива на скъпите медицински услуги в техните страни. В Западна Европа съществуват специализирани сайтове, които предлагат комплесна информация за възможностите за зъболечение в чужбина. RevaHealth.com е един от най-големите информационни портали. Чрез него чужденците могат да сравнят стоматологичните клиники в дадена страна и да осъществят контакт със здравните заведения. Според RevaHealth.com в България разходите за стоматолог са до 70% по-евтини от тези във Великобритания. Страната е описана като една от най-бързо развиващите се дестинации за дентален туризъм. Според изследване на сайта най-изгодна локация в Европа е Унгария. След нея по популярност се нареждат съответно Полша, Турция, България и Тайланд. 84% от хората, потърсили разрешаване на зъбните си проблеми в друга страна, са останали доволни от услугата. В добавка към това всеки от тях е спестил средно 4800 евро поради по-ниските цени, предлагани в посочените страни.
Основно англичани и германци търсят евтино зъболечение у нас
Неофициално Варна е провъзгласена за столицата на денталния туризъм у нас. В района са концентрирани стоматологични клиники, които обслужват основно чужденци. Хит са пакетите, които съчетават почивка на черноморието и зъболечение. В Европа съществуват специализирани агенции, които предлагат комплексната услуга – самолетни билети, хотелско настаняване, културен туризъм и посещения при стоматолог. Най-атрактивни са летните месеци. Страната ни е привлекателна основно за германци и англичани. Потребители на комплексната услуга са средната класа западноевропейци, за които цените у нас са достъпни, а стойността на същите услуги в техните страни е скъпа за тях. Столицата се нарежда на второ място по популярност сред чужденците като предпочитана дестинация за дентален туризъм. Не са малко и западноевропейците, които сами организират пътуванията си. Наличието на нискобюджетни полети до София са допълнително улеснение за туристите. Вече започва да се забелязва и развитие на денталния туризъм и в спа курортите. Велиград, Девин, Рибарица са само част от градовете, в които има клиники, които работят и с чужденци.
България все още е малко популярна сред италианците
Денталният туризъм набира все по-голяма популярност в Италия. В последните месеци зачестяват телевизионните репортажи, в които се разисква темата. Форумите пък изобилстват от дискусии за зъболечение на по-ниски цени. България все още е сравнително непопулярна дестинация за италианците, въпреки че присъства като опция за зъболекарски услуги на ниски цени. Италианците най-често прелитат до Унгария, Румъния и Хърватия в стремежа си да спестят от цените за красива усмивка. В южните части от страната по-популярна е Албания, което се обяснява с близкото географското й разположение. Цените на стоматологичните услуги в Италия са 5-6 пъти по-скъпи в сравнение с тези в България. Положителна тенденция в развитието на денталния туризъм е промяната на възприемането на страната ни като място за предоставяне на качествени услуги. Преди 5-6 години в италианските форуми преобладаваха мненията и въпросите от типа: „6 пъти по-евтино, какво е качеството, не бих рискувал ”. Сега не са малко мненията, базирани на личния опит и положителната оценка за качеството на услугата.
Друго направление от медиционския туризъм с потенциал за развитие у нас са пластичната и естетичната хирургия. Отново по-ниската цена на манипулациите е основният привлекателен елемент за чужденците, които инвестират в промяна на външния си вид.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg