EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ден на масови стачки във Франция и Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ден на масови стачки във Франция и Германия

mail12:30 | 23.09.2010прегледи 684 коментарикоментари 0


Френските синдикати очакват днес силна мобилизация в поредния ден на стачки и демонстрации във Франция срещу пенсионната реформа, смятана от президента Никола Саркози като ключов елемент от петгодишния му мандат, предаде Франс прес.
Текстът, който вече беше гласуван в Националната асамблея, предвижда увеличаване на минималната възраст за пенсиониране от 60 на 62 години до 2018 година. Разглеждането на проектозакона в Сената започва на 5 октомври.
Ако днешната мобилизация надвиши акциите на 7 септември - над един милион демонстранти според полицията, а според синдикатите, 2,7 милиона - протестите могат да се втвърдят с преминаване към стачки с продължение.
Днес се очакват силни нарушения в обществения сектор, главно в образованието и транспорта. Във Франция ще се движат половината от влаковете, но трафикът към Лондон (влаковете Евростар) и към Брюксел и Амстердам (Талис) ще бъде нормален.
На парижкото летище Орли ще бъдат анулирани 50 процента от полетите, а на Роаси-Шарл де Гол - 40 процента. Ще бъдат отменени също 40 процента от полетите и на останалите френски летища.
Правителството е на мнение, че да бъдат накарани французите да работят по-дълго, подобно на европейските им съседи, е единственият начин да се осигурят необходимите 70 милиарда евро до 2030 година за финансиране на пенсиите.
Силна стачна мобилизация се очаква днес в заводите на стоманодобивната компания ThyssenKrupp в западните германски градове Дуисбург, в Бохум и Гелзенкирхен, предаде Франс прес.
Утре ще стачкуват работниците в северния град Бремен и в западния Дюселдорф.
Синдикатът IG Metall настоява за увеличение на заплатите в металургията с 6 процента тази година предвид чувствителното възстановяване на сектора, който пострада сериозно от кризата.
Засега работодателите не са направили свое предложение.
Преговорите ще бъдат възобновени на 29 септември.
Предупредителни стачки засегнаха вчера германската металургия, главно във втората компания в сектора, Залцгитер (Salzgitter), заради блокираните преговори за заплатите.
В западния град Залцгитер в едноименното предприятие 1300 работници спряха работа от 5 часа сутринта българско време на шестте производствени обекта, съобщи говорител на И Ге Метал, организатор на протеста.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg