EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Дело за несъстоятелност на КТБ на 15-ти април

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дело за несъстоятелност на КТБ на 15-ти април

mail07:50 | 05.04.2015прегледи 1246 коментарикоментари 0


Софийският градски съд ще заседава по делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) на 15 април, съобщиха за "Правен свят" от съда.

Съдия Иво Дачев е възобновил спряното дело и незабавно го е насрочил.

Това стана възможно след като вчера Върховният административен съд излезе с окончателно определение, че акционерите нямат правен интерес да оспорват решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката.

За заседанието, което ще започне в 10 ч., ще бъдат призовани самата КТБ, чрез временните ѝ синдици, БНБ, Фондът за гарантиране на влоговете в банките и Софийската градска прокуратура, както и вече встъпилите в процеса акционери "Бромак" и "Бългериан Акуизишън къмпани" чрез процесуалните им представители.

"15 април е най-ранната дата, на която може да се проведе заседание, за да бъде спазен процесуалният срок за призоваване по чл. 56, ал. 3 от ГПК по отношение на прокуратурата и встъпилите акционери", обясниха от съда. И специално уточниха, че по-краткият тридневен срок за призоваване по чл. 11, ал. 7 от ЗБН се отнася само до БНБ, КТБ и фонда.

Съдия Дачев е възобновил делото служебно. В определението си за това той е посочил, че съгласно чл. 230, ал. 1 от ГПК, производството се възобновява служебно или по искане на някоя от страните, след като бъдат отстранени пречките за движението му, като в случаите, в които производството е спряно до разглеждането на друго дело, съдът и сам взима необходимите мерки. Съдия Дачев е посочил, че "поради изложените съображения и независимо, че никоя от страните не е поискала производството да бъде възобновено, съдът служебно следва да възобнови същото".

Все пак съдът е указал на БНБ до съдебното заседание да предостави препис от влязло в сила решение на УС на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ.

Освен това съдия Дачев е задължил временните синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев в същия срок да предоставят акт за встъпване в длъжност. "При неизпълнение на срока, същите ще бъдат заменени", пише в определението.

Освен това на всички страни в процеса е дадена възможност да заявят дали се отказват от закрилата на Закона за банковата несъстоятелност (чл.11 ал. 2) делото да се гледа при закрити врати и дали са съгласни то да бъде публично.

След заседанието съдия Дачев ще има 7 дни, за да реши дали да открие производство по несъстоятелност на КТБ.

Решението му подлежи на въззивно и касационно обжалване по общия ред, но в съкратени срокове. Срокът за въззивно обжалване е 7-дневен. Право на жалба имат квесторите на банката и Централната банка, а право на протест - прокурорът. "Въззивният съд образува делото в деня на получаване на жалбата или най-късно на следващия работен ден и я разглежда, като се произнася с решение в едномесечен срок от образуване на делото", предвижда Законът за банковата несъстоятелност.
Обжалването не спира изпълнението на решението на съда за откриване на производството по несъстоятелност.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg