EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дела срещу прекратената програма "Дриймърс"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дела срещу прекратената програма "Дриймърс"

mail13:55 | 07.09.2017прегледи 12586 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че изпитва голяма обич към така наречените "дриймърс" (мигрантите, дошли нелегално в САЩ като деца и попадащи в обхвата на програма на администрацията на Барак Обама, чието преустановяване бе обявено вчера от администрацията на Тръмп - бел. ред.), предадоха световните агенции.
Тръмп каза, че иска Конгресът да изработи законово решение за хората, попадащи в обхвата на програмата.
В Туитър Тръмп написа, че Конгресът има сега 6 месеца да легализира програмата, нещо, което администрацията на Обама не е успяла да направи, предаде Асошиейтед прес. Тръмп допълни, че ако Конгресът не се справи, той ще разгледа отново този въпрос.
Вчера администрацията на Тръмп обяви, че преустановява прилагането на програмата и оставя на Конгреса задачата да измисли нейна алтернатива. Програмата защитаваше около 800 000 души от депортация.
Заради решението на администрацията в няколко големи американски градове избухнаха протести, предаде ДПА. Стотици хора се събраха във Вашингтон пред Белия дом, за да изразят недоволството си. Те носеха плакати, на които пишеше "Тук сме, за да останем". После демонстрантите преминаха по централна улица на града. Протести имаше в Ню Йорк в района на кулата Тръмп, в Денвър и Филаделфия. В Ню Йорк 34 души бяха задържани по време на седящ протест и блокиране на авеню близо до кулата Тръмп. Планирани са и протести в Лос Анджелис, Сан Франсиско, Сан Диего и Бостън.
Лицата, попадащи в обхвата на програмата, не трябваше да имат досие за извършени престъпления, трябваше да докажат, че са дошли в САЩ, преди да навършат 16 години, и че са под 31 години, когато програмата бе стартирана, припомня Асошиейтед прес. Те трябваше да са на най-малко 15 години, когато кандидатстваха за одобрение по програмата. Цената на документите за кандидатстване беше почти 500 долара. Разрешението за пребиваване, издавано по програмата, се подновяваше на всеки две години. Кандидатстването и подновяването на разрешението отнемаше няколко седмици. Програмата не даваше на бенефициентите й разрешително за постоянно законно пребиваване в САЩ. Тя само ги спасяваше временно от депортация и им даваше временно възможност да работят.
Губернаторите на щатите Ню Йорк и на Калифорния обявиха, че обмислят юридически стъпки срещу решението на администрацията относно програмата, предаде Асошиейтед прес. Фирми от Силициевата долина разкритикуваха решението. Бившият президент Обама го нарече жестоко. Имаше и реакции от латиноамерикански страни. Мексиканското правителство изрази дълбоко съжаление от решението на президента Доналд Тръмп да спре програмата, предаде Ройтерс. Външното министерство на страната заяви, че ще положи повече усилия да осигури консулска защита на засегнатите младежи от мексикански произход. В изявлението на министерството се изразява и притеснение от несигурността, пред която сега ще бъдат изправени засегнатите младежи. Министерството на външните работи на Гватемала каза, че разчита на "хуманитарната чувствителност" на американските законодатели, за да се гарантира, че хиляди гватемалци няма да бъдат принудени да напуснат страната, в която мнозина от тях са израснали, предаде Ройтерс. Хондураският Център за миграционна помощ пък нарече решението много тъжно и каза, че млади хондурасци, принудени да се върнат у дома, може да се сблъскат с насилието на престъпните банди и наркотрафикантите.

Петнадесет американски щата и федералния окръг Колумбия заведоха дело в Ню Йорк срещу плана на президента на САЩ Доналд Тръмп да сложи край на програма, защитаваща млади мигранти от депортиране, предаде Асошиейтед прес.
Планът беше обявен от главния прокурор на щата Вашингтон Боб Фъргюсън, който определи решението на Тръмп като "мрачно време за нашата страна". Ищци по делото са щатите Ню Йорк, Масачузетс, Айова, Вашингтон, Върмонт, Кънектикът, Делауер, Илинойс, Ню Мексико, Северна Каролина, Орегън, Пенсилвания, Роуд Айлънд, Хавай и Окръг Колумбия.
Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс заяви във вторник, че програмата ще приключи след шест месеца, за да може Конгресът да има време да намери законодателно решение за имигрантите. Участниците в програмата са били доведени в САЩ като деца, нелегално или от семейства, чиито визи са изтекли, припомня АП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg