EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Деинституционализация = повече работни места

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Деинституционализация = повече работни места

mail11:15 | 26.10.2012прегледи 489 коментарикоментари 0


Договорените до момента средства за деинституционализация по линия на структурните фондове на ЕС в България възлизат на 132,165 млн. лева. В рамките на изпълнението на отделните проекти досега са разкрити 3170 нови работни места.
От 2009 г. до началото на тази година броят на децата, настанени в различните типове институции, намалява с близо 30% - от 6730 на 4755. В същото време за отчетния период са разкрити 34 нови услуги за деца с капацитет от 663 места. Общият размер на издръжката за новите услуги като държавно-делегирана дейност възлиза на над 2,7 млн. лева. По отношение на проектите за развитие на приемната грижа към края на септември т.г. общият брой кандидати за приемни семейства е 613 (36 за доброволна приемна грижа и 577 за професионална приемна грижа), а утвърдените приемни семейства по проектите - 120. Същевременно за приемни семейства на територията на цялата страна са оценени 2 482 деца.
Това са данни от Мониторинговият доклад за изпълнението на Плана за действие по Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“ за периода юни 2011 г. – юни 2012 г. Те бяха представени по време на Годишната среща на Междуведомствената работна група по деинституционализация, чийто председател е министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Специален гост беше заместник-директорът на отдела за България в Главна дирекция „Регионална политика“ на Европейската комисия Карстен Расмусен. В рамките на работната среща беше представен напредъкът по проектите, финансирани със средства от ЕС, като бяха обсъдени и дългосрочните перспективи и предизвикателства пред процеса на деинституционализация и диалога с неправителствения сектор. В срещата участваха Калин Каменов, председател на Държавната агенция за закрила на детето, заместник-министрите на труда и социалната политика Зорница Русинова и Валентина Симеонова, заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова, заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, както и Венцислав Петров от отдела за България в Главна дирекция „Заетост, социални въпроси и включване“ на Европейската комисия.
„Темата за деинституционализацията заема централно място в политиките на ЕС и положителният напредък на България е обект на широки дискусии“, заяви Карстен Расмусен. По думите му опитът на страната може да послужи за пример на други държави-членки и да бъде използван от тях при програмирането и управлението на средствата от ЕС през програмния период 2014-2020 г.

* Към настоящия момент по линия на структурните фондове на ЕС се изпълняват пет основни проекта за деинституционализация на грижата за децата – „Детство за всички”, „ПОСОКА:семейство”, „И аз имам семейство”, „Укрепване на капацитета на Агенция за социално подпомагане за повишаване на качеството и ефективността на социалната работа” и „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище”.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037