EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДДС в туризма не по-малко от 8%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДДС в туризма не по-малко от 8%

mail16:15 | 09.09.2010прегледи 701 коментарикоментари 0


Голяма част от предложените промени в данъчните закони, направени от финансовото министерство, са във връзка с европейски директиви, каза в парламента министърът на финансите Симеон Дянков. ЕК настоява и за промени на ДДС в туризма, като се въведе равна ставка между организираните и неорганизираните туристи. „Това е наше задължение, което сме поели през 2006 г., а ЕК само ни напомни за втори път да го изпълним, защото иначе ще има голяма финансова санкция", уточни той. При такава промяна по-малките и средни хотели, които се занимават главно с неорганизиран туризъм, ще спечелят, заключи Дянков.
По-късно на среща в Икономическото ведомство между министри и представители на туристическия бранш стана ясно, че браншът предлага единната ставка на ДДС в туризма да бъде в рамките на 8%, като тя да се въведе от 2011 г.. Да припомним, че финансовият министър Дянков счита, че равнището на ставката трябва да е между 8 и 14%. Точният размер предстои да бъде уточнен в близките десетина дни.
Към момента туристическите пакети за чужди туристи се облагат със 7% ДДС. Останалите услуги, включително и за индивидуални туристи, се облагат с общата ставка от 20%.
Симеон Дянков предупреди още, че със сигурност се знае, че единният ДДС в туризма не може да е 7%, каквито предложения имаше първоначално в бранша. Причината е, че така бюджет 2011 ще загуби около 15 млн. лв.
Освен това туристическите организации предложиха единната ставка да се въведе не от началото, а от втората половина на 2011 г., тъй като по-голяма част от летните туристически пакети за 2011 г. са продадени, като в цената им е калкулирана ставка от 7%.
Също днес финансовият министър отбеляза, че размерът на минималната работна заплата вероятно ще остане 240 лв., това е предложението на Министерството на финансите.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg