EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Две пенсии: една от НОИ и друга от фонд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Две пенсии: една от НОИ и друга от фонд

mail17:30 | 26.10.2010прегледи 1743 коментарикоментари 0


Според Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване категорийните работници трябва да се пенсионират при сегашните условия през следващите три години и да получават по две пенсии - една от НОИ и една от професионалните фондове. Това заяви на пресконференция Даниела Петкова - главен изпълнителен директор на фонда "Доверие" и член на УС на асоциацията.
Членовете на УС на асоциацията дадоха пресконференция, след като по-рано днес са имали среща с премиера Бойко Борисов и са му изложили своето виждане за изплащане на пенсиите на категорийните работници.
Всеки трябва да е подготвен за годината на своето пенсиониране, каза Петкова. Категорийните работници не са съгласни да работят още три години, а ако на нас ни кажат сега да изплащаме пенсиите им, означава точно това, заяви тя. Предложението ни до премиера Бойко Борисов е да разбере гледната точка на категорийните работници и те да могат да се пенсионират при сегашните условия през следващите три години, но това да не става за сметка на премахването на професионалните пенсионни фондове, посочи Петкова. Според представителите на пенсионните дружества изход от положението е изплащането още от следващата година на две пенсии на категорийните работници - една от държавата и една от фондовете.
Искаме и можем от 1 януари следващата година да плащаме пенсии, заяви Даниела Петкова. Тя каза, че получаването на две пенсии ще бъде срочно - за периода от пенсиониране на категорийните работници до навършване на възрастта за пенсия за останалите трудещи се. Според данни на асоциацията на пенсионните дружества, които по думите на Петкова се потвърждават и от данните на НОИ, в бюджета на НОИ има натрупан достатъчно ресурс за изплащане на пенсии на категорийните работници. Имаме категорийни работници, които са осигурявани в пенсионните фондове, и те са внасяли вноски и в Държавното обществено осигуряване, тоест те имат право да получават по две пенсии, аргументира се Петкова.
Никой не знае, или поне ние не знаем, дали всички вноски, които работодателите са платили за категорийните работници, са пристигнали по индивидуалните сметки в дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, защото работодателят
превежда вноските в НОИ, и то в по-висок размер, посочи Петкова. Вноските, които плащат работодателите за първа категория работещи, са 15 процента, а за втора категория - 10 процента. НОИ, а сега НАП превеждат в сметките на хората в професионалните фондове за първа категория труд - 12 процента, а за втора категория - 7 процента, тоест - по три процента от вноските през всичките 10 години от 2000 г. насам са оставали в НОИ като източник на средства за покриване на изплащаните пенсии, обясни Петкова. Тя заяви, че НОИ има балансиран бюджет по отношение на пенсиите за категорийните работници през последните 10 години, откакто съществуват частните пенсионни фондове.
Според Петкова данните на НОИ показват, че за последните 10 години са събрани 200 млн. лв. именно от трите процента осигурителни вноски за категорийните работници, които са оставали за НОИ. От професионалните фондове НОИ са получили за последните 10 години 100 млн. лв. също за изплащане на пенсии от индивидуалните сметки на хората. По данни на НОИ общо изплатените средства за пенсии на категорийни работници за последните 10 години са 300 млн. лв., което означава, че
балансът на НОИ е нула, каза Петкова.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161