EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Пенсионните тъпотии” удариха и борсата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Пенсионните тъпотии” удариха и борсата

mail17:30 | 22.10.2010прегледи 1207 коментарикоментари 0


Решението на правителството на практика да национализира личните сметки в професионалните фондове, прехвърляйки ги към НОИ, беше поредният удар за БФБ-София. Реакцията на пазара беше моментална, като индексът Sofix се срина с 2% до годишно дъно от 354.45 пункта още в сряда, в четвъртък борсата продължи да се движи надолу. Към момента по сметките на работниците от първа и втора категория труд в частните пенсионни фондове са натрупани към 465 млн. лв, които, ако предложението влезе в сила, ще трябва те да бъдат прехвърлени към общ фонд към НОИ, поставен под наблюдението на КФН. Засега обаче правителството изглежда няма никакъв план за това как може да стане това прехвърляне. Най-общо, вариантите са два – или осигурителният институт да стане управляващ на активите вместо професионалните фондове, или активите да бъдат осребрени и прехвърлени към НОИ.
Нещо повече, по данни на Комисията за финансов надзор, към 31 март 2010 г. професионалните фондове имат вложения в акции, права и дялове за над 120 млн. лева, като голяма част от тях е в български ценни книжа. В тези условия естествено нарастват опасенията, че с осребряването на активите на частните фондове ще започне масово разпродаване на акции и облигации, което ще срине и малкото останало доверие в колебливия ни капиталов пазар.
Остава неясно защо, вместо да се отзове на призивите на инвестиционната общност и да създаде стимули за развитие на БФБ-София, държавата абдикира от задълженията си към финансовия сектор Все по-често се чуват мнения, че с действията си правителството не само не подпомага, но и поставя под съмнение съществуването на капиталов пазар в страната.
Неслучайно предложението на социалният министър Тотю Младенов за национализация на пенсионните фондове предизвика недоволството на инвестиционната общност. Днес две от ключовите организации в сектора - БАЛИП и БАУД излязоха с официални становища, в които изразяват притесненията си от последните необмислени действия на правителството. Писмата са адресирани до Националния съвет за тристранно сътрудничество, до министъра на финансите Симеон Дянков, социалния министър Тотю Младенов, председателя на КФН Стоян Мавродиев, до председателя на КРИБ Иво Прокопиев, председателя на УС на АИКБ Васил Велев, председателя на БСК Божидар Данев, председателя на БТПП Цветан Симеонов, президента на КТ Подкрепа Константин Тренчев и президента на КНСБ Пламен Димитров.
Считаме, че подобни действия биха подкопали не само съществуването на пенсионната система, без да разрешат проблемите, стоящи пред пенсионното осигуряване като цяло, но биха поставили под въпрос съществуването и на капиталовия пазар в страната, посочват от БАУД. Прехвърлянето на активи, предшествано от масови разпродажби и ликвидиране на позиции, биха сринали капиталовия пазар и унищожили доверието в него – нещо, което не се случи дори в условията на глобалната финансова криза. Вторичните трусове, предизвикани от такава политика, ще се отразят на всички институции, опериращи на пазара, би довело до отдръпване на портфейлни и стратегически инвеститори и би навредило на стабилността на финансовата система, се казва още в становището на управляващите дружества.
От своя страна, БАЛИП подчертава, че ако идеята на правителството бъде реализирана, това би довело до такива сътресения на капиталовия пазар, които биха унищожили доверието в него, биха повишили цената на финансирането на предприятията, доколкото ще липсва алтернатива на банковото кредитиране, биха отблъснали местните и чуждестранни инвеститори за дълъг период от време. От асоциацията са на мнение, че това ще зачеркне последователните усилия на няколко български правителства от края на 90-те години на миналия век насам, които създадоха необходимата нормативна уредба, пазарна инфраструктура, надзорни институции и действаха в посока на възраждане и укрепване на капиталовия пазар в България
Представители на основните засегнати страни коментираха за Инфосток възможните ефекти от лансираното от министър Младенов предложение:
Петко Вълков, изпълнителен директор на БенчМарк Асет Мениджмънт:
В резултат на изказването на социалния министър, борсата за две сесии изгуби 4%. Действително днес първоначално наблюдавахме спад от над 4.5%, но към 10.30 часа голяма част от спада беше преодоляна и спадът беше 1.6%. По-големият проблем е несигурността, произлизаща от това, че нито един пазарен участник не може да си направи сметка от това какво да очаква в бъдеще. Виждаме, че тези активи, които са в професионалните пенсионни фондове ще бъдат извадени от държавата. Мен и инвеститорите ни интересува как ще стане това нещо, тъй като се вижда, че в резултат от желанието на правителството да плаща пенсиите на осигурените лица, днес то загуби техни пари.
Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване:
Лансираната от правителството идея има и предвидими и непридвидими последствия, като още вчера се видя какво ще се случи с капиталовия пазар. Това ще доведе и нарушаване на доверието на хората, които ще си кажат – утре това ще стане и с другите пенсионни фондове. Изобщо, това ще наруши цялостното доверие към пенсионната система, която е призната и оценена и фондовете наистина имат една добра дейност.
Проблемът неочаквано се прехвърля върху фондовете, а той е изкривен – че не можем да плащаме, че нямаме средства. Напротив, ние имаме достатъчно средства, и можем да плащаме това, за което сме създадени и със съответната доходност, но няма как да поемем задълженията на държавата към хората, които имат категориен труд и стаж преди 2000 г. Тук отново не се дава отговор на този въпрос – как държавата ще даде средствата, за които има натрупани права.
И сега те искат да се отнемат права на конкретни хора и да се дадат на други, т.е. да влязат в общия кюп на НОИ и най-интересно е това, че тези хора в никакъв случай няма да получат нито този размер на средствата, които имат, нито пък в бъдеще тези средства ще могат да се управляват професионално от пенсионните фондове. Как така една трета страна ще прави нищожни договорите на хората, които са избрали своя пенсионен фонд, имат лични сметки, имат лични договори с професионалните фондове?
Друга версия, която се разпространява умишлено и подвеждащо за правителството е, че фондовете имат големи разходи. Това за нас е шокиращо, защото съгласно закона фондовете нямат никакви режийни и административни разходи – всичко това се поема от управляващите дружества.
Стоян Тошев, председател на БАУД
Това предложение определено не в интерес на българския капиталов пазар. Инвеститорите са изключително чувствителни към такъв тип решения, които ще доведат до спад в пазарите. За всички участници в капиталовия пазар това със сигурност не е добро решение.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158