EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Две комисии в НС приеха поправки в ЗЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Две комисии в НС приеха поправки в ЗЕ

mail06:00 | 10.07.2015прегледи 1286 коментарикоментари 0


Договорените между бизнес, синдикати и държава промени в закона за енергетиката бяха приети на първо четене в ресорните парламентарни комисии.
Според заместник-енергийния министър Николай Николов 5-процентната вноска, която ще трябва да правят производителите на ток във фонда "Сигурност" на електроенергийната система, не би трябвало да влезе в цената на тока. Проектозаконът предвижда тези средства да се признават само за разходи за данъчното облагане, обясни Николов:
Това, което е предвидено в законопроекта, че ще се признава за разходи, за целите на данъчното облагане. Това, според мен няма да вдигне цените. Но този въпрос, трябва да се зададе на регулатора. Аз не съм регулаторът. Абсолютно ясно и точно е казано - за целите на данъчното облагане, не за целите на регулаторната рамка.
Въпреки, че се предвижда, със средствата от фонда да се компенсира дефицита в НЕК, компанията ще прави най-голямата вноска, стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов. От очакваните постъпления във фонда в размер на 211 милиона лева, 63 милиона ще дойдат от НЕК, останалите - от другите производители на електроенергия. Рано е да се посочи, как законовите промени ще се отразят на крайната цена на тока, посочи Иван Иванов.
Това не могат да сторя две причини. Първо, защото очаквам наредбата, която да регламентира праговете и процентите на отстъпка за енергоемките производства в българската индустрия. И второ, защото не знам, каква ще бъде волята на народните представители до приемането на закона на второ четене.

На заседанието на ресорните енергийни комисии присъстваха и представители на сектора на възобновяемите енергийни източници. Пламен Дилков, който е съпредседател на Съюза на производителите на екологична енергия, изрази недоволство от факта, че до момента производителите на ток от ВЕИ не са били част от дебата за цената на електроенергията:

Ние като производители не сме били страна, макар че законопроектът директно регулира нашата дейност. Бяха илюстрирани от министъра на енергетиката някои аспекти от законопроекта - НЕК да изкупува електрическата енергия над гарантираната, изкупена на преференциални цени. Там, ако имахме възможност да изкажем нашето мнение, щеше да бъде – а защо над тази не сме свободни да можем да я продаваме на свободния пазар.

Работодателските организации подкрепиха промените в Закона за енергетиката, но посочиха, че те няма да са достатъчни за справяне с кризата. Валентин Никифоров от КНСБ заяви, че е заинтересован от стабилността на работните места в енергетиката. Димитър Манолов от „Подкрепа“ предупреди, че има висящи въпроса: 5% такса, която се събира от производителите, ще бъде ли призната за техен разход и ще ли бъде ли включена тяхната цена?

източник:БНР

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg