EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Два проблемни завода в Търговище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Два проблемни завода в Търговище

mail12:15 | 17.07.2012прегледи 657 коментарикоментари 0


Два големи завода затварят врати в Търговище. Единият заради отнет лиценз след системни лицензни нарушения, а другият заради консолидацията на производствената инфраструктура. Така в града с една от най-големите безработици в страната, съобщи Дарик.
Два от най-големите, структороопределящи икономиката на Търговище заводи спират своята дейност. Първият от тях - „ЛВК Винпром", затвори врати заради прекратен лиценз. Разрешителното им бе отнето за установени системни нарушения, информира Ана Соларова от пресцентъра на Агенция Митници. Лицензът на винпрома е отнет на 3 юли поради системни акцизни нарушения и в момента се установяват наличните количества. След отстраняване на пропуските и всичко е наред лицензът може да бъде възстановен, обясни Соларова. Същевременно бе съобщено, че  Административен съд – София прекрати предварителното изпълнение за отнемане на лиценза на завода. Така че без работа няма да остават 300 души, повечето от които тесни специалисти във винопроизводството.
През есента друг завод емблема за Търговище също спира производството - заводът за безалкохолни напитки от марките на Кока-кола. Информацията бе потвърдена от ръководството на компанията. Оттам обясняват, че консолидират производствената си инфраструктура, за да подобрят ефективността и оптимизират разходите, като се прехвърля производствен обем от производствения си център в Търговище към този в Костинброд. Компанията ще предложи 30 постоянни и повече от 32 сезонни работни места в Костинброд и други локации на компанията. Служителите, на които трудовото правоотношение ще бъде прекратено, ще получат по-високо обезщетение от предвиденото в закона. Планът за преструктуриране на производствената инфраструктура е резултат от намаляващата покупателна способност и общия спад на пазара на безалкохолни напитки в България през последните три години. Това доведе до решението да се разгледат всички възможности за подобряване на ефективността, пише в официалния отговор на компанията. Така общо 600 души в града отиват в бюрото по труда. В Търговище остава още два големи завода - за акумулатори и плоско стъкло, от които ще се очаква да поддържат икономиката на града.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg