EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Два варианта на здравни модели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Два варианта на здравни модели

mail10:08 | 28.09.2018прегледи 646 коментарикоментари 0


Нови здравноосигурителни модели представи министър Кирил Ананиев по време на дискусия, посветена на бъдещето на здравеопазването. Предстои те да се обсъждат в работни групи, както и със застрахователи, осигурители, изпълнители на медицинска помощ, подчерта министър Ананиев.
Първият модел предвижда цялостна, пълна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, което означава, че застрахователни дружества ще се конкурират на свободен принцип с нея, ако изпълнят определени условия, указани със закон. Застрахователните дружества, конкурирайки Касата, ще работят в рамките на тези 8 процента здравна осигуровка, каквато в момента се събира. Всеки гражданин ще преценява и решава сам при кой застраховател да се запише.
Вторият модел е свързан с тристълбова система, в която участва НЗОК в рамките на 8 процента здравна вноска, допълнително задължителен застрахователен стълб и допълнително доброволно здравно застраховане. Предстоят изчисления с колко средства под формата на вноска ще работят застрахователните фондове.
Двата варианта коментират преди всичко приходната част в здравеопазването, но категорични мерки, които държавата трябва да предприеме, не виждаме, каза пред журналисти членът на Асоциацията на българските застрахователи Мими Виткова, цитирана от БТА. Държавата днес, според мен, призна, че контролът й върху дейността на системата е никаккъв, допълни Виткова. С двата модела се прави грешният извод, че включването на застрахователите ще реши всички проблеми, каза още тя. По думите й няма добър вариант от предложените два, защото няма сериозен дебат. Според Виткова трябва да се промени свръхконцентрацията на лечебни заведения в големите градове, да се промени управлението на системата, да се изясни защо няма фалирали частни болници, да се отговори на въпроса дали има европейска държава, която да се е лишила от общинско здравеопазване и др.
Председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев категорично отказа да коментира първия предложен от министър Ананиев модел, тъй като той "запазва основният проблем - финансовия недостиг в системата". Вторият вариант звучи по-приемлив от гледна точка на това, че евентуално ще реши нещо, за което ни критикува Европа - огромните размери на преките доплащания от джоба на българина, каза Хасърджиев. При събирането на вноски или застраховки чрез втория модел някой трябва да гарантира, че това ще намали преките плащания и доплащания, допълни още той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg