EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данъчният Big Brother дебне

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъчният Big Brother дебне

mail10:45 | 11.06.2010прегледи 942 коментарикоментари 0


Йордан Матеев, Икономика на всичко
Поредното претопляне на идеята за ограничаване на кешовите разплащания така ме вбеси, че реших да изчакам няколко дни, за да не използвам публично нецензурни изрази и ругатни към данъчните чиновници и върховния им началник. Ето я информацията от в. "Сега":
 Данъчните предлагат да се въведат солени глоби за разплащания в брой над 5 хил. лв. Ако трансакцията над тази сума не е по банков път, между 25% и 100% от превода над тавана ще остава за държавата под формата на глоба. Това обяви вчера изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Данъчните са готови с нов закон за ограничаване на кешовите разплащания, който в момента е изпратен за съгласуване в Министерството на финансите. "Надяваме се по този начин да изкараме на светло над 90% от оборотите", каза Стефанов
Това е n-тия опит за ограничаване на свободите на хората сами да избират как да се разплащат. Философията на данъчните чиновници очевидно е "целта оправдава средствата". По тази логика те могат да поискат към всеки човек да бъде прикрепен данъчен, или на всеки да се сложи камера, която да предава всичко в централата на НАП. А с напредъка на технологиите може да поискат да ни сложат и чипове в главите, които при проверка да "казват" всичките ни тайни на данъчните чиновници. Защото така ще изкарат на светло не 90%, а 100% от оборотите.
А сега да помислим защо се укриват данъци и как това може да се промени. Какво се случва с нашите пари, платени за данъци?
Първо, голяма част от парите се крадат от политици, чиновници и свързани с тях паразитни фирми чрез купища корупционни схеми.
Второ, с парите се облагодетелстват стотици хиляди хрантутници (разбира се, не всички са такива) в държавната сфера, много от които не само не вършат нещо полезно, но дори вредят.
И трето, парите, които не се крадат се използват неефективно, защото публичните системи са нереформирани. Те отиват за пенсии, но пенсиите са мизерни, отиват за пътища, а пътищата са лоши, харчат се за съдебна система, а не за справедливо правораздаване, за армия и полиция, а не за сигурност, за образователни институции, училища и университети, а не за образовани хора, за болници и лекари, а не за здрави хора, за социални помощи, а не за социална защита.
Какъв е стимулът на хората да плащат данъци, които се крадат и прахосват? Те по-скоро са стимулирани да укриват данъци. И ще го правят докато всички публични системи не се реформират така, че да предоставят качествени услуги. Независимо от популистките акции на данъчната администрация и полицията срещу данъчните нарушители и опитите им да ограничат свободата на хората.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg