EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данъците на столичани ясни до 21 февруари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъците на столичани ясни до 21 февруари

mail09:30 | 20.02.2014прегледи 1093 коментарикоментари 0


До 21 – ви февруари съобщенията за данъка върху недвижимите имоти и за такса "смет" ще бъдат разпратени на гражданите в столицата. Освен това информация за дължимите суми ще бъде публикувана и на сайта на Столичната община, съобщи заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

Столичани трябва да имат предвид още, че ако данъците за недвижимите имоти и за моторни превозни средства бъдат платени до 30 април е предвидена 5% отстъпка. В случай, когато данъците се плащат на две вноски срокът за първата ще бъде 30 юни, а за втората вноска - 30 октомври. Плащането на такса "битови отпадъци" може да се извърши на четири вноски със срокове - 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.
На среща между зам.-кметът и представители на Сдружението наофициалните производители и вносители на автомобили и с Българска асоциация за лизингодателите са обсъдени начина на издаване на документите за евростандартите. След измененията в Закона за местните данъци и такси от края на миналата година е променена отстъпката за данъка за превозните средства с мощност до 100 конски сили.
Намалението в данъка за автомобилите с катализатор, произведени след 2000 година, регистрирани в Столичната община е 40%. Моторните превозни средства с евростандарт 3 и 4 ползват 50 отстъпка, а автомобилите със стандарт 5 и 6 – 60%, информира Барбалов.
Той съобщи, че право да издават документите за евростандартите ще имат официалните вносители и производители на автомобили. По всяка вероятност собствениците ще трябва да заплащат за услугата, но все още не е ясно каква сума, каза Барбалов, цитиран от БТА. Предстои от Столичната община да публикуват на интернет страницата си данни за автомобилите, които притежават евростандарти. Чрез сайта гражданите ще могат да проверят дали в общината разполагат с информация за евростандартите на автомобилите им. Ако такава информация липсва, собствениците на превозни средства ще трябва да си издадат документ в официалните представителства на вносителите или производителите на
автомобили, обясни Барбалов.
Той посочи, че за целта от Столичната община са подготвили типов формуляр в две копия - едно за данъчните служби и друг за собственика на автомобила, който да удостоверява на какъв стандарт отговаря автомобилът. Ние ще получим списък на всички официални вносители и производители на превозни средства, така че когато, собственикът предостави при нас такъв документ, да бъде проверена неговата достоверност, каза заместник-кметът.Барбалов коментира, че процедурата е сложна и объркана, но Столичната община няма вина за това, тъй като тя изпълнява разпоредбите на Закона за местните данъци и такси.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049