EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дания официално начело на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дания официално начело на ЕС

mail13:00 | 11.01.2012прегледи 547 коментарикоментари 0


Дания поема официално тази вечер ротационното шестмесечно председателство на ЕС с церемония в Копенхаген, чийто домакин е министър-председателката Хеле Торнинг-Шмит. На тържеството ще присъства цялата Европейска комисия, водена от председателя Жозе Барозу. Снощи страната отбеляза 40 години от възкачването на престола на кралица Маргрете Втора през 1972 г. Така Дания е под властта на държавен глава и на премиер- жени (Торнинг-Шмит е първата жена премиер на кралството). Председателството обещава да бъде много прагматично, без да си поставя големи цели и със съзнанието, че не очаква чудеса, по израза на министъра за европейските въпроси Николай Вамен. Правителството е управлявано от тристранна коалиция на малцинството, където преобладават привърженици на Европа от 27 държави, равнопоставени, но не непременно с единна валута. За последен път Дания, която влиза в ЕС през 1973 г., е председателствала Общността през 2002 г., а започналият на 1 януари тази година мандат е седми поред за Копенхаген. Преди 10 години приоритетът ни беше един - "разширяване, разширяване, разширяване", а сега са времена на тройна криза - финансова, икономическа, на доверието, коментират депутати от комисията по европейските въпроси във Фолкетинга (датския парламент) на среща в Копенхаген с група кореспонденти, акредитирани към институциите на ЕС в Брюксел.

В отговор на въпрос колко планира Дания да похарчи, като се има предвид, че на Полша, която координираше европейските дела в последната половин година, бяха необходими 150 милиона евро, министър Вамен заяви: "по-малко от половината на тази сума". За да не бъде голословен, той уточни, че посрещането на чуждестранните журналисти с негазирана минерална вода в стъклени бутилки е еднократно, а отсега нататък гостите ще могат да ползват обикновена вода от чешмата. Водата ни е чиста, бърза да добави министърът - "зелената икономика" е сред тазгодишните приоритети на Копенхаген. Действително датската столица мирише на чисто, а отношението към екологичната енергия се вижда още при захода за кацане на летището на остров Амо от северозапад - витлата на ветрогенератори в дълга редица изскачат от водите, смесили Балтийско и Северно море. Цените са в датски крони (1 крона = 100 йоре), а седем крони са едно евро по фиксиран курс. Датчаните нямат намерение да влизат в еврозоната за повече удобство. През 1992 г. те отхвърлиха на референдум критериите от Маастрихт (параметрите за членство в еврозоната), а през 2000 г. отново по същия начин решиха да запазят кроната. Политиците коментират, че изглежда това решение е било правилно. За да се съобрази с решението на Европейския съвет от декември миналата година, който прие в националните законодателства на страните от ЕС да залегне т.нар. "златно правило" за дефицит до три процента от БВП, Дания обмисля два варианта. Първият е промяна в конституцията, като за последен път датският основен закон от 1953 г. бе променен през 2009 г. с референдум. Тогава датчаните одобриха предложението тронът да бъде заеман от първородната рожба на кралското семейство и така премахнаха предимството за момчетата. Втората възможност е посочените правила да станат част от закона за бюджета. Министрите допълват, че Дания желае укрепването на единния пазар в ЕС и икономии в кризата, които да не пречат на растежа. Не са малко хора в Дания, които изразяват опасения от кризата и възможността тя да доведе при тях повече чужденци. Страна с около пет милиона население /1,1 млн. в Копенхаген, 95% християни лютерани/, тук е едно от малкото места в Европа с висок стандарт и с много малко имигранти едновременно. Местните хора гледат леко подозрително чужденците, към които имат приветливо отношение, но и заради които имат основания за притеснения. В Копенхаген все още се усеща приятен провинциален европейски дух на място, където велосипедите рядко се заключват, а къщите са оградени само с жив плет, не по-висок от 30 сантиметра. Ще бъдем много отворено председателство, обещава премиерът Торнинг-Шмит на вечеря с европейски кореспонденти в своята резиденция "Мариенборг".

Доказателство за това намерение е, че журналистите са оставени без гид да поразгледат резиденцията, а една четвърт от министрите се присъединяват към трапезата им в готовност да отговорят на всеки въпрос. Представителите на правителството поясняват, че датчаните много държат на своите придобивки - безплатното здравеопазване и образование, социалните права. Планира се скоро Дания да позволи църковните бракове между гей двойки и няма намерение да закрива т.нар. държава "Свободна Кристиания" - бивш промишлен терен в Копенхаген, окупиран от хипи културата и "леките" наркотици още от 70-те години на миналия век, отново законно. За разлика от съседните Холандия, Белгия и Германия, в Дания не се вижда проблем с приливна вълна на чужденци, независимо дали са европейци, или са хора от други континенти, потърсили нов дом. Много от местните се опасяват, че това ще се промени и така обясняват защо през лятото на 2011 г. предишното правителство опита да възстанови митническия контрол по единствената сухопътна граница - с Германия (мярката не бе видяна с добро око от Брюксел, макар да бе определена като "временна и срещу трансграничната престъпност").

Географски Дания е обградена с много вода и това я прави да изглежда малко изолирана, макар по-вероятната причина за липсата на повече имигранти да е тежкият влажен климат с ниски температури в голяма част от годината (единствено през юли и август средната максимална температура достига 21 градуса). Прагматични, датските председатели на ЕС си поставят постижими цели до юли - очертаване на съгласие за бюджетната рамка на Общността за периода 2014-2020 г., както и одобряване на текста на промените, свързани с фискалния пакт. От правителството коментират, че ратифицирането на промените ще отнеме повече време, както и че въпросът днес не е във въвеждането на нови данъци, а в гарантирането на плащането на вече дължимите./БТА
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg