EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дания: 2 млрд. кенчета и бутилки върнати за рециклиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дания: 2 млрд. кенчета и бутилки върнати за рециклиране

mail12:45 | 20.06.2023прегледи 510 коментарикоментари 0


Два милиарда бутилки и кенчета са върнати за рециклиране в Дания през 2022 г. Това каза Ларс Крейберг Петерсен, главен изпълнителен директор, Dansk Retursystem, по време на уебинар “Задълбочено представяне на европейските депозитни системи: фокус Дания и Латвия". По думите му рециклирането на 2 млрд. опаковки през 2022 г. е намалило въглеродния отпечатък с 223 000 тона. Той посочи, че 92 процента от всички бутилки и кенове в Дания се връщат за рециклиране. Осемнайсет процента по-малко емисии на въглероден диоксид са отделяни от една опаковка през 2022 г. в сравнение с 2019 г..

Петерсен обясни, че системата за рециклиране на бутилки и кенчета в Дания обединява 14 490 магазини, офиси и ресторанти и заведения. Освен това 1637 са регистрираните производители и вносители, от които 186 са добавени през 2022 г. 

Дания има дългогодишна традиция в събирането на използвани бутилки, изтъкна Ларс Крейберг Петерсен Той счита, че в страната му има една система за депозиране и връщане, която е лесна за използване. Там работи колективна система за депозиране и връщане, която улеснява максимално всички в Дания. В страната се събират и разделят използваните бутилки и кутии, като се изпращат за рециклиране в затворен цикъл. "Гарантираме, че използваните бутилки и кенове се превръщат в суровини за нови бутилки, кутии и други материали за опаковане на храни", коментира Петерсен. 

Датският отпечатък на DRS (депозитна система) включва задължително бутилки и кенчета от бира, безалкохолни напитки, вода - негазирана и газирана, плодови сокове и сиропи, както и други готови за пиене напитки. Производителите и вносителите на бутилки и кутии регистрират своите продукти в системата за депозиране и връщане, добави Ларс Крейберг Петерсен.

Освен това търговските обекти трябва да приемат обратно празни бутилки и кутии. "Ние помагаме, като предоставяме оборудване, което улеснява възстановяването на депозитите и събирането и разделянето на върнатите опаковки", заяви Петерсен. По думите му етикетът за депозит гарантира, че опаковката ще бъде рециклирана в полза на климата и околната среда.

Дизайнът на опаковките е също от съществено значение за кръговата икономика, защото това означава по-ниска такса и по-добро рециклиране, каза още изпълнителният директор на Dansk Retursystem Ларс Крейберг Петерсен.БТА

/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg