EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Да си беден в днешна Британия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Да си беден в днешна Британия

mail13:35 | 02.09.2019прегледи 759 коментарикоментари 0


Жилището на Тони Плат в град Сметуик, близо до Бирмингам, външно не се различава по нищо от всички останали: безупречно чисти прозорци и добре поддържани градини. Но когато Тони отваря вратата, отвътре се разнася остра миризма на боклуци. В слабо осветената стая има две легла, маса и половин дузина котки.

Тони връща на Имран Хамид, основателя на хранителната банка Salma Food Bank, сумата от 4,20 лири (около 4.70 евро). С взетите назаем пари Тони си купил билет за градския транспорт, за да получи продукти от хранителната банка. Тони Плат работел като градинар до миналата година, когато получава инфаркт.

Тъй като нямал никакви спестявания, мъжът, едва прехвърлил 50-те години, бил принуден да разчита на т.нар. универсален кредит – един твърде бюрократичен елемент от системата за социални грижи във Великобритания, приет от торите. С парите от него обаче Тони така и не успява да изкара до края на месеца. Сто и деветдесетте лири, които получава от социалното министерство, стигат само за едно пазаруване, казва  мъжът. Преди да открие хранителната банка често му се случвало вечер да си ляга гладен.

Неговата съпруга Ема преди работела като болногледачка, но стресът я разболял. Междувременно тя страда от епилепсия, диабет и високо кръвно налягане, заради които 51-годишната жена пие силни лекарства. "А когато храната не достига, диабетът може да се превърне в риск за живота", казва тя.  

Преди 3 години Имран Хамид стартира своя проект за хранителна банка и не спира да се изумява от неподозираните размери на бедността в страната. "За мен бедността беше нещо, което свързвах с Индия или Пакистан. След като започнахме да се занимаваме с ппроблема, бяхме истински изненадани да открием, че бедността е и пред нашата врата."

От април 2018 до май 2019 година хранителните банки Trussel Trust са осигурили близо 1,6 милиона пакета с храни за три дни, предназначени за хора в нужда – с 19% повече, отколкото година по-рано. Над половин милион от тези пакети са били предназначени за деца. Фактът, че бюджетът за социални помощи бе орязан с 37 милиарда, повиши ролята на религиозните благотворителни организации. Миналия месец специалният докладчик на ООН по въпросите на бедността и човешките права Филип Алстън сравни политиката на британското правителство за борба с бедността с тази от времето на Викторианската епоха.

Мат Адкок от организацията Church Urban Fund признава, че проблемът с бедността в страната се разраства. Същевременно това водело и до нещо положително: "Виждаме как в стремежа си да отговорят на нарасналото търсене на хранителни банки и друга социална подкрепа, черкви, джамии и различни благотворителни организации излизат с нови инициативи, като "Feeding Bradford", например." В цяла Великобритания днес има около 8 хиляди черкви, които са разкрили или подпомагат различни хранителни банки. В някои части на страната те са и единственият лъч на надежда за хората, които се опитват да оцеляват./Дойче веле


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886