EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Да останеш без работа в Португалия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Да останеш без работа в Португалия

mail16:50 | 18.01.2012прегледи 792 коментарикоментари 0


Португалското правителство подписа днес със социалните си партньори споразумение, което реформира трудовия кодекс, така че работното време става по-гъвкаво, а уволненията - по-лесни, предаде AFP. Трудовите реформи са част от мерките за икономии, целящи да заздравят финансовата ситуация на страната. "Свидетели сме на исторически ден," заяви премиерът Педру Пасуш Коелю, който присъства на подписването на споразумението. Според него то позволява на страната да се приближи до справянето с безпрецедентните предизвикателства, пред които е изправена страната.

Правителството стигна до това споразумение, след като се отказа от една ключова мярка - разрешаване на работодателите в частния сектор да увеличат работния ден с половин час без да компенсират парично служителите си за това. Постигнатото споразумение цели да увеличи конкурентоспособността на португалската икономиката, както поискаха МВФ и ЕС в замяна на отпускането на спасителната финансова помощ за страната на стойност 78 милиарда евро, отбелязва Reuters.

След продължили 17 часа преговори вчера социалните партньори и правителството се споразумяха за редица промени в трудовия кодекс, които предвиждат премахване на четири дни от неработните за страната, съкращаване с 3 дни на платения отпуск, въвеждане на по-гъвкаво работно време, облекчаване на ограниченията при уволнение и наемане, както и намаляване на компенсациите при освобождаване от работа, уточняват агенциите.

Най-големият португалски синдикат Общата конфедерация на португалските трудещи се (CGTP) не участва в преговорите за постигане на споразумението, което предполага, че протестите срещу мерките на икономии ще продължат и дори ще се разраснат, посочва Reuters. Реформите са приети от другия голям синдикат Общия съюз на трудещите се на Португалия (UGT).
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg