EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Удължава ли се работния ден в Португалия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Удължава ли се работния ден в Португалия?

mail15:30 | 17.01.2012прегледи 398 коментарикоментари 0


Португалското правителство се отказа да увеличава работния ден в частния сектор с половин час, според споразумение, постигнато с португалските работодатели и профсъюзи в ранните часове днес, предаде AFP.
Ключова мярка на дясноцентриското мнозинство, на която синдикатите твърдо се противопоставиха, предвиждаше да се разреши на работодателите да увеличат работния ден без да компенсират парично служителите си за това. Постигнатото споразумение цели да увеличи конкурентоспособността на португалската икономиката, както поискаха Международният валутен фонд и ЕС срещу отпускането на спасителната финансова помощ за страната, отбелязва Reuters. След продължили 17 часа преговори социалните партньори и правителството се споразумяха за редица промени в трудовия кодекс, които предвиждат премахване на четири дни от неработните за страната, съкращаване с 3 дни на платената отпуска, въвеждане на по-гъвкаво работно време, облекчаване на ограниченията при уволнение и наемане, както и намаляване на компенсациите при освобождаване от работа, уточняват агенциите.

Най-големият португалски синдикат Общата конфедерация на португалските трудещи се (CGTP) не участва в преговорите за постигане на споразумението, което предполага, че протестите срещу мерките на икономии ще продължат и дори ще се разраснат, посочва Reuters. Реформите, които са приети от другия голям синдикат Общия съюз на трудещите се на Португалия (UGT), трябва да бъдат официално подписани в утре.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg