EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Да купим китайски акции? Една акция =58 лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Да купим китайски акции? Една акция =58 лв.

mail06:35 | 07.08.2014прегледи 3108 коментарикоментари 0


Ако трябва да заминете на друга планета за 2,3, 5 или 10 години, къде бихте оставили парите си? Ето моменти от анализ на експерти от инвестиционна компания Експат Капитал.
В днешно време финансовите пазари по света са доста динамични, изпъстрени със събития извън „нормалното“ състояние на нещата, ако по света изобщо има такова. Да вземем само 2014 г.:
- Украинската криза дойде неочаквано и разтърси Стария континент. Цените на руските и украинските ценни книжа се понесоха по екстремното влакче roller coaster и повлякоха развиващите се пазари (emerging markets) със себе си. Ако човек не смята, че е способен да предвиди кога коя ракета кого ще удари и какви санкции ще бъдат приложени, по-добре да не инвестира в този регион.
- Един малайзийски Боинг 777 изчезна – може би завинаги, а друг беше свален. Тази авиокомпания може да не оцелее до следващата година. Юли беше наситен с няколко самолетни катастрофи по света.
- Банкови проблеми застигнаха България и Португалия. Банковите депозити едно време бяха сигурно нещо – така мислеха и в Кипър до 2013 г. – но вече не е съвсем така.
- Не са добри новините от Либия, Сирия, Ирак, Ивицата Газа – а тези региони са на хвърлей място от Балканския полуостров. По-опитните инвеститори ще кажат, че дори тези няколко примера не са достатъчно извънредни, за да можем да опишем ситуацията с китайския израз-проклятие „да живееш в интересни времена“. И без тези нетрадиционни събития световните финансови пазари са трудни за прогнозиране.
- Американските борсови индекси са около историческите си върхове. Кой се наема да гарантира дали икономическото възстановяване ще продължи тази тенденция с Dow Jones към 18,000 или пък ще има корекция надолу от 10%?
- Японският борсов индекс Nikkei за последните 2 години се е качил с над 80%, но Абеномиката (новата икономическа политика на премиера Шиндзо Абе) още не дава фантастични резултати и пáрата може да намалее.
- Докато САЩ поне може да твърди, че позабравя кризата, то Европа изобщо не е излязла нито от ръба на рецесията, нито от дълговата спирала. Оправдани ли са тогава високите нива на европейските индекси? Немският DAX има ръст от 80% за последните 3 години.
- В България нещата не се развиват положително, но SOFIX си стои на високите нива от около 540 пункта. Разумно ли е това?
-Лихвените проценти по света са на исторически ниски нива, а цените на всички облигации са в космоса. Едно е сигурно – не е ясно кога, но това парти един ден ще приключи. Гледайте да сте си тръгнали от полесражението преди другите гости.

На този фон в заглавието по-горе задаваме въпроса – ако трябва да заминете на друга планета за 2, 5 или 10 години, къде бихте оставили парите си?

- В злато? Благородният метал загуби 1/3 от стойността си за последните 2 години.
-В имоти? Може да си останат вечно ваши. За разходите да не говорим.
- В депозити? Тук ще избегнем коментар.
-В лева? В евро или долари? Ние бихме заложили дългосрочно на китайския юан.

В днешно време всеки отговорен и образован човек трябва да има диверсифициран портфейл от логично подбрани ценни книжа с екпозиция към различни валути, континенти, сектори и класове активи (напр. акции и облигации). Динамиката на пазарите предполага и постоянно внимание и промени в стратегията, което е работа на професионалистите. Смятаме, че част от диверсифицирания портфейл е разумно да се инвестира в китайски акции. За българския инвеститор може да звучи екзотично, но Китай като огромна икономика изобщо не е за подценяване. Препоръката на експертите е да се инвестира не в отделни китайски компании, а в диверсифициран и ликвиден фонд.
Какво е ETF?
ETFs (или Exchange-Traded Funds) са фондове, пасивно управлявани, обикновено от международни асет мениджъри. Пасивно означава, че фондът има определен мандат – например, във всеки един момент да инвестира в 50-те най-големи по пазарна капитализация акции в Китай. Фондът ги купува от пазара в Китай в юани и ги държи в портфейла си. Превалутира портфейла в американски долари и издава акции в долари на пазара в САЩ. Ако инвеститор си купи акции от този ETF, той си купува част от портфейла от 50-те китайски компании. Цената на ETF-а се движи заедно с цените на акциите в портфейла му и заедно с движенията на валутния курс юан/долар.

Защо такъв инструмент е атрактивен за инвеститорите:
-С малка инвестиция (минимумът е една акция, като цената китайския ETF в момента е към 40 USD) си купува диверсифицирана експозиция към пазара.
- Инвестицията е в долари (или в евро понякога) – има валутен риск, но не се налага инвеститорът да превалутирва своите пари в екзотична валута с високи транзакционни разходи.
- Прозрачност – във всеки един момент има информация кои са позициите в портфолиото на ETF-а, а управляващото дружество е обикновено финансов гигант с добра репутация.
-Ниски разходи – разходите са като при акциите, но се купува само една акция, а не 10 отделни – има брокерска комисиона при покупка и продажба, но всички разходи към управляващото дружество на ETF-а са включени в разликата между цената купува и цената продава (т.е. няма годишна такса за управление, която инвеститорът да дължи или да му се удържа от самия фонд).

Защо китайски ETF?
Фондът iShares China Large-Cap ETF пасивно инвестира в 25-те най-големи акции по пазарна капитализация в Китай. Дяловете му се търгуват като акции в долари на американския пазар. Управлява се от BlackRock и има активи от 5.35 млрд. долара, което означава, че е много ликвиден и позволява бърза покупка и продажба. Китайският пазар в момента се търгува на ниски исторически нива. Смятаме, че е добра дългосрочна инвестиция, а ако апетитът към развиващите се пазари се засили през следващите месеци, има потенциал за реализиране на капиталова печалба в краткосрочен план. По последни данни икономическият растеж в Китай за второто тримесечие на 2014 г. е 7.5%, много над средните нива за Европа и САЩ.


 Тегло на секторите на компаниите във фонда


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896