EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Д. Добрев: АЕЦ "Белене"- далавера на хилядолетието!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Д. Добрев: АЕЦ "Белене"- далавера на хилядолетието!

mail07:05 | 25.10.2016прегледи 1308 коментарикоментари 0


Не съм виновен за нищо, това много бързо ще се докаже в съда. Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на енергийна комисия Делян Добрев. „Подадох си заявлението писмено за отказ от имунитет. Надявам се да бъдат намерени истинските виновници за далаверата на хилядолетието „Белене”, каза Добрев. „Искам да припомня, че далаверата „Белене” бе спряна с мой подпис под доклад до Министерски съвет само няколко дни след като станах министър”, добави той. На първото заседание на Министерски съвет, в което участвах внесох доклад за спиране на проекта „Белене”. Надявам се прокуратурата да намери истинските виновници за най-голямата далавера в историята на България и за потрошаването на всички пари, които са потрошени, заяви Делян Добрев. „Нямам какво повече да ви кажа, защото всеки момент ще ми бъде повдигнато обвинение. Ще разберете повече детайли по време на процеса. Заявявам съвсем отговорно, че този проект бе спрян с мой подпис няколко дни след като станах министър и се надявам да бъдат намерени истинските виновници за проекта „Белене”, повтори бившият енергиен министър. Добрев така и не отговори на въпроса защо НЕК е продължило да плаща 9 млн. лв.

Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК по случая с АЕЦ „Белене“, той е такъв само на БЕХ. Това каза на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Темата е свързана с коментарите за повдигнатото обвинение на Делян Добрев заради АЕЦ „Белене“. Няма да правя генерални изводи и оценките, а да ви запозная с документите и фактите такива, каквито са. През юни 2012 НЕК е изпратила писмо до БЕХ с копие до министъра на енергетиката Делян Добрев. То е постъпило в министерството, но то е само в рамките и компетентността на изпълнителния директор на БЕХ. Министърът не енергетиката е само принципал“, обясни Петкова.
По думите й след решение на МС се спира проектът АЕЦ „Белене“. „Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК, той е такъв само на БЕХ. Той издава протоколно решение от юли 2012, с което разпорежда на БЕХ да предприемат всички необходими действия за прекратяването на АЕЦ „Белене“. Той е предприел действията такива, каквито има по закон, така че да бъде спазено решението на МС. С действията си Добрев е извършил това, което е било в рамките на неговата компетентност, така че да защити и интересите на НЕК, и на БЕХ и на българската държава“, каза още Теменужка Петкова.

По времето на плащанията е ясно кой е бил министър – Драгомир Стойнев. Това каза още министър Петкова. „Делян Добрев е разпоредил да бъдат предприети действия и да се пристъпи към предоговаряне на условията с „Уорли Парсънс“, така че да се намери вариант, в който да се ограничи дейността на „Уорли Парсънс“ и да се сведе до извършването на технически надзор и други дейности, свързани с предстоящото му участване в арбитражния процес за АЕЦ „Белене“. На 9 януари 2013 г. се подписва протокол от Крум Анастасов и изпълнителния директор на „Уорли Парсънс“, с който се договарят да минимизират дейностите с оглед спрения проект, като сумата, която месечно се е плащала от около 4,4 млн. евро да стане на 890 000 евро“, обясни Петкова. По думите й министърът на икономиката и енергетиката е предприел точно тези действия.
„Най-важното според документите е, че след спирането на проекта АЕЦ „Белене“, по времето на министър Добрев, не са извършвани никакви плащания на облагаема основа. Това, което е извършено като плащане е на 30 май 2013 г. и на 24 юни 2013 г. в размер на около 9 млн. лева“, подчерта Петкова. По думите й на 31 май 2013 г. е платена сумата от 1,5 млн. евро, а на 24 юни 2013 г. 1,5 млн. евро и на 10 януари 2013 г. е само плащане за ДДС в размер на 735 609 евро. След това са направени прихващания. Тя уточни, че на 28 май 2013 г. е встъпило в длъжност новото правителство на Пламен Орешарски.
Според Петкова прокуратурата е тази, която ще анализира всички факти и обстоятелства във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. „Не съм аз човекът, който ще каже към кого да се насочи прокуратурата. Тя има право да се насочи към когото прецени. Никой не е застрахован от това да бъде разпитан“, обясни още енергийният министър.

Защо прокуратурата обвинява този, които участва в спирането на АЕЦ "Белене" (Делян Добрев), а за тези, които са поръчали два ядрени реактора без договор и заради тях ще плащаме 1,27 миларда лева по арбитражното решение, няма обвинения, пише депутатът от РФ Мартин Димитров във Фейсбук. Заедно с двама колеги написахме решението на Парламента за спиране на АЕЦ "Белене" с ясното съзнание, че спяставаме на данъкоплатците огромни разходи. Понеже истината има значение, спирането на проекта спести милиарди, защото общата стойност беше над 20 млрд. лева и ако не бяхме хората, които имахме аргументирана позиция против, сега външният дълг на България можеше почти да се удвои.

По-рано стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за снемане на имунитета на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев. Това съобщиха от прокуратурата.
Искането се основава на доказателства, събрани от Софийската градска прокуратура, за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление - умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за "НЕК" ЕАД в размер на 4 561 697, 27 евро. Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 219, ал.4, вр.ал.3, вр.ал.2 от НК, се посочва в съобщението на прокуратурата.
Според доказателствата от разследването, през 2004 г. "НЕК" ЕАД провела процедура "договаряне с обявление" по реда на Закона за обществените поръчки с предмет "избор на архитект-инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ "Белене". Бил избран изпълнител "Парсънс Иендси Юръп Лимитед" /Парсънс/, в резултат на което на 31 януари 2005 г. бил сключен Договор I-455-05. Възложената с този договор работа била разделена на две фази: Фаза I - "Фаза на развитие и договаряне на проекта" /включва избор на изпълнител /строител/ на ядрена централа, подготовка и подписване на договор/, и Фаза II - "Фаза на изпълнение на проекта" /включва проектиране, осигуряване на качеството и контрол на качеството, лицензиране, строителство, промени в проектирането, въвеждане в експлоатация и инженерингово подпомагане за АЕЦ "Белене"/, се посочва в съобщението.
На 28 март 2012 г. Министерският съвет приел решение 250 за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене". На 29 март 2012 г. това решение на МС е потвърдено от Народното събрание /Решение 3565-НС/.
Въпреки решенията на Министерския съвет и Народното събрание за прекратяване на изграждането на АЕЦ "Белене", Договор I-455-05 от 31 януари 2005 г. между "НЕК" ЕАД и "Парсънс Иендси Юръп Лимитед" /Парсънс/ не е бил прекратен. "НЕК" ЕАД продължило плащанията по този договор, като сумата, заплатена след 28 март 2012 г. на Парсънс, е в размер на 4 561 697, 27 евро, отбелязаха от държавното обвинение.
Според прокуратурата това обстоятелство е било известно на министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения, не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него Решение на МС 250/28.03.2012 г. за прекратяване на изграждането на ядрена централа на площадка "Белене". Не са налични каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на "БЕХ" ЕАД, респ. към "НЕК" ЕАД по отношение на дейности, които следва да се извършат във връзка с прекратяване на изграждането на АЕЦ, отнасящи се до договора с Парсънс.
Добрев не е взел отношение по тези въпроси въпреки изпратеното му изрично писмо с Меморандум, изх. номер 91-РД-26/19.06.2012 г., от изпълнителния директор на "НЕК" ЕАД, в който са развити въпроси относно прекратяването на договор I-455-05/31.01.2005 г., посочиха от прокуратурата. От обвинението отбелязват, че Делян Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма, не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание.
Законова пречка за наказателното преследване на Делян Добрев е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.
След предложение от страна на наблюдаващите прокурори, отправено на 19 октомври 2016 г., главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал. 1 от Конституцията в тези случаи парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу народния представител Делян Добрев, се посочва в съобщението на прокуратурата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg