EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция ще свърши парите до 20 април

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция ще свърши парите до 20 април

mail13:30 | 27.03.2015прегледи 1074 коментарикоментари 0


"Гърция ще свърши парите до 20 април, ако не привлече финансиране", предаде Ройтерс, позовавайки се на неназован източник.

В следващите дни се очаква Атина да представи на партньорите си от еврозоната подробен списък на планираните реформи, които са необходими за прилагането на допълнителна финансова помощ за предотвратяване на фалит.

Източник съобщи, че Гърция се фокусира върху репо - сделки за покриване на паричната криза, но това ще има резултат само за няколко седмици. Според него Гърция може да разчита на взетите краткосрочните заеми от публични субекти до 20 април.

Атина очаква положителен отговор от финансовите министри в еврозоната, при който ще получи 1,9 милиарда евро от ЕЦБ срещу гръцки облигации, припомня ТАСС.

Приходи до 15 млрд. евро може да влязат в гръцката хазна, ако бъде постигнато споразумение между Гърция и Швейцария за облагане на банковите влогове, твърди пред Дойче веле австрийски икономист, цитиран от гръцкия сайт нюз.ин. Фридрих Шнайдер казва това, тъй като днес се очаква гръцкото правителство да възобнови преговорите с Швейцария по споразумение за възстановяване на пари, които гръцки данъкоплатци са депозирали в швейцарски сметки. Гърците държат около 80 милиарда евро в Швейцария, смята икономистът. Според него "около две трети от тези влогове са незаконни пари".
Той смята, че споразумение между Гърция и Швейцария ще бъде най-бързият и най-ефикасен начин, за да бъдат обложени с данъци банковите влогове. Австрийският икономист изразил изненада, че досега новото гръцко правителство не е предприело стъпки, както и от факта, че международните кредитори на Гърция не били поискали настойчиво от Атина да поеме инициативи в тази насока. Ресорният държавен секретар Жак де Ватевил се очаква да пристигне на първото от 13 месеца посещение в Атина. То е организирано след идването на власт през януари на правителството на премиера Алексис Ципрас. През февруари миналата година предишният кабинет, начело с Андонис Самарас, проведе преговори за данъчно споразумение, които приключиха с обещание на представителите на Атина да се върнат при колегите си в Берн.
Европейската централна банка (ЕЦБ) е вдигнала тавана на механизма за спешна ликвидна помощ ЕЛА (ELA), който позволява на гръцките банки да теглят средства от централната банка на страната, до над 71 милиарда евро, съобщи днес източник, цитиран от Ройтерс.

Предишният лимит беше 69,8 милиарда евро. Таванът на ЕЛА е повишен до малко над 71 милиарда евро, уточни източникът. ЕЦБ вдига тавана поетапно, на малки стъпки, които поддържат натиска върху Атина за сключване на споразумение с кредиторите й, отбелязва Ройтерс. Сегашното увеличение на ЕЛА е по-голямо от предходните две седмични увеличения. На 18 март таванът бе вдигнат с 400 милиона евро, а на 12 март с 600 милиона евро. Това може да е признак за засилване на изтичането на депозити на фона на несигурността дали Гърция може да изпълни исканията на кредиторите и да остане в еврозоната, отбелязва Блумбърг.
Представители на еврозоната посочиха, че Атина трябва най-късно до понеделник да представи подробен списък с реформи, ако страната иска да получи допълнителна финансова помощ.
 


Тагове: Гърция, криза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158