EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция: Ще има ли ново намаление на пенсиите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: Ще има ли ново намаление на пенсиите?

mail16:40 | 31.08.2018прегледи 762 коментарикоментари 0


За разминаване на позициите на МВФ и на ЕК по отношение на желанието на гръцкото правителство да избегне намаляването на пенсиите от 1 януари догодина пише атинският ежедневник "Катимерини" на първа страница, предава БТА. Според информация на вестника по време на първата оценка след края на спасителната програма, която ще направят кредиторите на Гърция на 10 септември, МВФ ще настоява намаляването на пенсиите да не се отлага. Този път аргументите на фонда не са финансови, а структурни, а именно застаряването на населението и дългосрочната устойчивост на пенсионната система. От друга страна Европейската комисия е по-компромисно настроена към желанието на Гърция да избегне тази непопулярна мярка на всяка цена. Във всеки случай окончателното решение ще бъде взето от Еврогрупата през октомври или малко по-късно, преди внасянето на окончателния проект за бюджета на страната в парламента.

Под заглавие "Смъртоносен удар за средната класа" "Та неа" коментира увеличението на данъка върху недвижимата собственост от септември. Увеличението на данъка е поради повишаването на данъчните оценки на имотите и не засяга равномерно всички собственици, а в по-голяма степен гръцката средна класа.

Водеща тема на "Елефтерос типос" също е наближаването на първата вноска от увеличения данък, но изданието поставя акцента върху нарасналата данъчна тежест за по-бедните слоеве на населението. Припомня се, че от повишените данъчни оценки правителството очаква приходи от над 2,6 милиарда евро.

"Ефимерида тон синдактон" посвещава водещата си публикация на проблемите на световната икономика и по-специално на икономическите сътресения в две страни от развиващите се пазари - Турция и Аржентина. Изданието предупреждава за възможен ефект на доминото в световен план и предрича нов период на "бляскава слава" за МВФ.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg