EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Гърция: Храните стават все по-скъпи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: Храните стават все по-скъпи

mail11:40 | 07.06.2021прегледи 944 коментарикоментари 0


Цените на стоките от първа необходимост в Гърция продължават да се повишават. Търговците обясняват, че причината са скъпите суровини и горива, но потребители са убедени, че липсва държавен контрол и се спекулира с цените.

Председателят на Търговската камара в Атина Константинос Михалос обоснова високите цени на хранителните стоки със завишените цени на суровините и на горивата.

Само в рамките на година с 50% по-скъпо се продава слънчогледовото олио, с 10% са поскъпнални брашното, оризът и кафето. Търговците на едро се оплакват от нелогично високите разходи за транспорт. За превоз на  един контейнер със стока от Азия до Европа се плаща пет пъти повече, отколкото преди пандемията.

Средната цена на безоловния бензин също е прекалено висока за гръцките стандарти - над 1 евро и 60 евроцента за литър. На островите калкулират и още 20 евроцента за трансфер.

Въпреки действащия закон за забрана върху повишаване на цените на стоките от първа необходимост липсва контрол върху собствениците на супермаркети, посочват в анкета потребителите./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876