EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция финансира железницата с още 30 млн.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция финансира железницата с още 30 млн.евро

mail16:40 | 17.07.2023прегледи 766 коментарикоментари 0


Гръцкото правителство увеличи годишното финансиране на гръцката компания за железопътна инфраструктура ОСЕ с 30 млн. евро, предаде гръцката телевизия „Скай“.

Двете страни подписаха договорно споразумение, което предвижда значително увеличение от 45 на 75 млн. евро, за да се осигурят необходимите ресурси за поддръжката и правилното функциониране на железопътната мрежа в страната.

Това действие дава възможност за значителна модернизация и стимулиране на развитието на железопътната инфраструктура, но поставя и задължението да се поддържа ефективна и функционална мрежата за надзор, отчетност и измерими резултати на ОСЕ, като по този начин се гарантират безопасни и надеждни железопътни услуги за пътниците, посочва телевизията.

В писмо до компанията министърът на инфраструктурата и транспорта Христос Стайкурас подчерта важността на незабавното прилагане на разпоредбите относно корпоративното управление на акционерните дружества и упражняването на вътрешен контрол.

Това споразумение е следствие на трагичния челен сблъсък на пътнически и товарен влак на 28 февруари в прохода Темпе, Централна Гърция, в който загинаха 57 души.

Експерти посочиха, че освен човешка грешка сблъсъкът е бил допуснат и поради неизправност в железопътните системи. Влаковата катастрофа накара десетки хиляди хора да излязат на протестни шествия в цяла Гърция.

Тогава министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис гарантира за стартирането на директни инициативи за подобряване на технологиите чрез инсталиране на цифрови системи за контрол и наемане на повече персонал в железниците.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg