EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция с растеж над средния за еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция с растеж над средния за еврозоната

mail11:02 | 17.05.2023прегледи 634 коментарикоментари 0


Икономически растеж от 2,4 процента за 2023 г., над средния за еврозоната и ЕС, предвижда Европейската комисия за Гърция в пролетните си икономически прогнози, публикувани днес, съобщи АНА-МПА.

Сред аргументите за прогнозата си ЕК посочва, че растежът на производството е подкрепен от устойчив пазар на труда и прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост.

Базовата инфлация е била средно 9,3 процента през 2022 г., но се очаква да затихне до 2,4 процента до 2024 г. заради намаляването на цените на енергията. Въпреки че остава отрицателен, дефицитът в баланса на общото управление продължава да се свива заради подобрената събираемост на приходите. Очаква се публичният дълг да продължи да спада.

През 2023 г. икономическият растеж ще се забави и ще спадне още до 1,9 процента през 2024 г. Въпреки енергийната криза и инфлационния натиск гръцката икономика е нараснала с 5,9 процента през 2022 г. Силното частно потребление, значителната инвестиционна активност и тласъкът от възстановяването на туризма са допринесли за силния растеж. 

През настоящата година се очаква реалният БВП да се увеличи с 2,4 процента както заради вътрешното, така и заради външното търсене. Очаква се обаче частното потребление да спадне съществено в сравнение с възстановяването му след пандемията през миналата година заради загубата на действителен разполагаем доход на домакинствата и отрицателния процент на спестяването. Според ЕК продължаващата реализация на Плана за възстановяване и устойчивост се измества от реформите към инвестициите и затова донякъде ще компенсира по-строгите условия за финансиране. Пълното възстановяване на международния туризъм се очаква да укрепи гръцкия износ, а увеличението на вноса ще се забави. Въпреки това търговският дефицит се очаква да остане висок независимо от спада на цените на енергията и положителното въздействие на условията в търговията./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg