EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция с най-висока инфлация през май

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция с най-висока инфлация през май

mail13:45 | 16.06.2010прегледи 821 коментарикоментари 0


Инфлацията с годишно натрупване се е ускорила още малко през май в еврозоната, достигайки 1,6 на сто след 1,5 на сто през април, съобщи днес европейската статистическа агенция Евростат, потвърждавайки предишните си предварителни данни.
Същото равнище на инфлацията бе регистрирано през декември 2008 година, отбелязва АФП, позовавайки се на съобщението на Евростат.
Въпреки повишението си инфлацията продължава да бъде под лимита, определен от Европейската централна банка, която е пазителят на стабилността на цените, и средносрочната й цел е за инфлация малко под 2 процента.
Потребителските цени в еврозоната започнаха да се повишават през ноември 2009 година след пет поредни месеца на спад.
Възходящата им тенденция е признак за започналото икономическо съживяване, но то отразява най-вече поскъпването на петрола.
Общо в ЕС инфлацията е останала стабилна през май с годишно натрупване на равнище 2 процента.
Най-високи стойности за инфлацията през май са отчетени в Гърция (5,3 на сто), Унгария (4,9 на сто) и в Румъния (4,4 на сто).
Повишението на цените с годишно натрупване е силно в сектора на транспортните услуги (5,5 на сто), на алкохолните напитки и тютюневите изделия (4,4 на сто. В енергетиката поскъпването на 9,2 на сто.
Извън енергията и пресните хранителни продукти инфлацията е била 0,9 на сто през май в сравнение с 0,8 на сто, уточнява АФП.
    


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg