EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция рекапитализира 4 големи банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция рекапитализира 4 големи банки

mail13:00 | 03.05.2012прегледи 814 коментарикоментари 0


Министерският съвет на Гърция даде зелена светлина  за сключване на договори с Европейския фонд за финансова  стабилност (ЕФФС) във връзка с рекапитализацията на банките,  съобщи радио Атина.  Става дума за договори, които четирите най-големи   гръцки банки - Националната, Алфа банк, Юробанк и Пиреос банк ще подпишат, за да им бъдат предоставени предварително 18 млрд.  евро за решаване на проблемите с ликвидността. 

И четирите банки, които получават помощ от държавата, оперират и на пазара в България.
Националната банка на Гърция е основен акционер на ОББ АД с 99,9% от собствеността. ОББ е учредена през 1992 г. посредством сливането на 22 български регионални търговски банки, Обединена българска банка е първият и най-мащабен консолидационен проект в българския банков сектор. Според класация на БНБ ОББ е една от 5-те най-големи банки в България.
Юробанк И Еф Джи България и Банка Пиреос България са във втора група банки.
Алфа банка – клон България е в трета група.
Управление “Банков надзор” групира банките с оглед открояване на динамиката на процесите в банковата система. Групирането не съдържа в себе си елементи на рейтинг и не следва да се интерпретира като оценка на финансовото им състояние. Мястото на банките в групите зависи от
размера на активите им и се променя в края на всеки отчетен период. Първа група се състои от 5-те най-големи банки на база на общите им активи към всеки отчетен период, втора - от останалите, а в трета група влизат клонове на чуждестранни банки в България, прецизира БНБ. Опериращите в България банки са в добра кондиция и не съобщават за проблеми с ликвидността си.

Рекапитализацията на банките ще започне в  следващите месеци и трябва да приключи до края на годината. Според прогнозите на МВФ общите капиталови нужди  на гръцките банки, така че те да покрият щетите от преструктурирането на гръцкия дълг, се изчисляват на 50 млрд.  евро. Гърция получи първия транш в размер на 25  милиарда евро от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) за рекапитализация на гръцките банки. В рамките на втория  спасителен пакет за Гърция от ЕС и МВФ в размер на 130 милиарда  евро се планира на Гръцкия фонд за финансова стабилност да бъдат преведени до 48.8 милиарда евро под формата на облигации от  ЕФФС с цел увеличаване на капитала на гръцките банки. Увеличаването на активите на финансовите  институции е от решаващо значение за гръцката банкова система,  която трябва да покрие загуби от милиарди евро заради участието  си в програмата за отписване на гръцкия дълг и заради лошите  кредити.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg