EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция привлича китайски капитали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция привлича китайски капитали

mail09:00 | 23.06.2014прегледи 817 коментарикоментари 0


Представители на деловите среди на Гърция и Китай подписаха 19 споразумения в сферата на търговията, инвестициите, финансите, туризма, корабоплаването, инфраструктурата, технологиите, транспорта и селското стопанство на обща стойност над 6,5 млрд. долара. Това съобщи гръцкият премиер Андонис Самарас след среща с премиера на Китай Ли Къцян, който бе на тридневно официално посещение в Гърция, предаде ИТАР-ТАСС.
В резиденцията на гръцкия премиер бяха поставени подписите под Меморандум за взаимно разбирателство по въпросите на засилването на двустранните инвестиции и икономическото сътрудничество, а на друга церемония - в двореца "Запион", бяха подписани споразумения между Китайската банка за развитие и корабоплавателната компания Костамаре за построяване на плавателни съдове на стойност 1,5 млрд. долара; между компаниите Терна Енерджи (Terna Energy), Синохидро Корпорейшън (Sinohydro Corporation) и АйСиБиСи (ICBC) за сътрудничество в енергийния сектор на стойност 1,22 млрд. долара; между корабоплавателния концерн Либра Груп (Libra Group) и АйСиБиСи Файненшъл лизинг къмпъни (ICBC Financial Leasing Company) за покупка и аренда на шест плавателни съда на стойност 160 млн. долара и за строителство на кораби в китайски корабостроителници за още 300 млн. долара, както и други търговски документи.
"Гръцкото правителство иска приятелство, сътрудничество, привличане на чуждестранни инвестиции. Стремим се към това Гърция да стане врата за Китай в Европа", каза Самарас. По думите му "Европа разбира, че Гърция се явява естествено свързващо звено по море (на ЕС) с Китай" и затова "може да се
създаде транспортен възел за превоз на хора и стоки, и дори енергиен център с широко регионално значение". Гръцкият премиер обърна внимание на сътрудничеството между двете страни в пристанищния град Пирея. Главните контейнерни терминали на това най-голямо в Гърция пристанище са предадени за управление на китайската държавна компания Коско (Cosco) по силата на концесионен договор за 35 години, подписан през 2009 г.
Самарас каза, че с премиера на Китай е постигната договореност за необходимост от засилване на двустранния политически диалог. По думите му вече се обсъждат нови мащабни споразумения в тази насока. Самарас съобщи, че от следващата учебна година (2015/2016) в програмата на Атинския университет се очаква да бъде въведена специалността Китаистика. В най-големите китайски университети с голям успех се изучава древногръцка история, отбеляза Самарас.
 



 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4231