EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция по-рискова от Сирия!?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция по-рискова от Сирия!?

mail12:30 | 01.11.2012прегледи 688 коментарикоментари 0


Световните пазари могат да са на мнение, че след три бурни години най-лошото от финансовата криза в Европа е отминало, но хората, които управляват световния бизнес не са по-спокойни, отбелязва Асошиейтед прес.
Годишно проучване сред финансови директори, направено от консултантската компания Би Ди Оу (BDO), установява, че кризата, свързана с голямата правителствена задлъжнялост в Европа, остава едно от най-големите им безпокойства - до такава степен, че Гърция е смятана за по-рисково място за инвестиции и създаване на компании, отколкото раздираната от война Сирия. Само Иран и Ирак са определяни за по-рискови от Гърция, която се стреми да убеди международните кредитори, че заслужава спасителни заеми, за да избегне фалита и евентуално излизане от еврозоната.
Финансови директори стават все по-предпазливи към Южна Европа. Те възприемат части от региона като толкова рискови, колкото е и политически нестабилният Близък Изток, посочи главният изпълнителен директор на Би Ди Оу Мартин ван Рукел.
Гърция не е единствената срана от еврозоната, която е сред 10-те най-рискови държави за инвестиране. Испания, която е четвъртата по големина икономика на европейския валутен съюз и има дългогодишни отношения с Латинска Америка, е на седмо място. Нежеланието на финансовите директори, особено от бързо развиващите се страни като Бразилия и Китай, да инвестират в задлъжнели държави от Европа, е основен елемент от финансовата криза. До голяма степен възстановяването на тези страни зависи от това частният сектор да попълни инвестиционната дупка, оставена от намаляването на разходите, наложено от правителствата.
Докато страни като Гърция и Испания се стремят да убедят международния бизнес, че са добри места за инвестиране, други процъфтяват. Въпреки неотдавнашните признаци за забавяне на икономиката, Китай е смятан за най-привлекателната страна за разрастване на бизнеса, следван непосредствено от САЩ. Бразилия, Индия, Германия и Великобритания също са сред 10-те най -добри за инвестиране страни.
Като цяло проучването на Би Ди Оу сочи, че за финансовите директори на компаниите е по-трудно да правят бизнес в чужбина. Сред причините, освен несигурността на световната икономическа ситуация, те посочват и повечето регулации и засилената конкуренция.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg