EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция по-близо до ръба като никога

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция по-близо до ръба като никога

mail14:30 | 17.06.2011прегледи 1645 коментарикоментари 2


Мнозина инвеститори все още са настроени оптимистично, че Гърция ще избегне пълната дългова криза или поне ще намали въздействието й, ако страната бъде принудена да преструктурира, коментират американски медии. Американските фондове на паричния пазар обаче взеха решение да се подготвят за евентуална катастрофа в Европа, като преместят парите си от банките в еврозоната в сигурни скандинавски институции. Жилищната криза от 2008, когато финансовите пазари омаловажиха риска от срив на Lehman Brothers, показа, че заплахата не бива да бъде и подценявана. Защото ударните вълни не могат да бъдат измерени, преди земетресението да удари.
"Земетръсът" в този случай е рискът от заразяване. Кота нула пък са гръцките банки, които в близкото бъдеще могат да се спукат като балон. Евентуално неизпълнение на задълженията на Атина би разклатило доверието във финансовата стабилност не само на Португалия, Ирландия и Испания, но и на всички големи европейски икономики. По тази причина Moody`s заплаши да понижи рейтинга на BNP Paribas, Societe Generale и Credit Agricole - три от най-големите френски банки. Евентуалното неизпълнение би ранило смъртно и всички компании, които са тясно свързани с Гърция. Това би рикоширало върху американските банки, които в края на 2010 регистрираха общо 41 млрд. долара в балканската държава.
Експертът Крис Уейлън от Institutional Risk Analytics наскоро отбеляза, че големите американски банки имат писмена защита от просрочени кредити при близо половината от сделките си в т. нар. държави "PIIGS" - Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания. Ако неизпълнението на гръцките дългове подведе и измами счетоводните баланси на финансовите фирми, още по-голямата заплаха за световната икономика би било въздействието на случилото се върху психологията на пазара. Защото при дълговите кризи страхът е заразен. Последиците за фирмите, облигационерите, валутите и търговията обаче са трудни за прогнозиране, защото доверието може да изчезне за една вечер. Въпросът е до каква степен ще се разпространи вирусът.
В известен смисъл заплахата от пресрочването на гръцките дългове е по-малка от тази "азиатският грип" от 1997 да помете световната икономика и да остави след себе си само разруха. Тогава, както се случи и днес, болестта възникна в малка държава - Тайланд, където сривът принуди инвеститорите да се откажат от останалите малки и уязвими икономики в региона. Разликата обаче е, че т. нар. икономически тигри по това време имаха неудържим растеж, докато днес Гърция, както и други затруднени европейски държави, имат точно обратния проблем. Въпреки това резултатът би могъл да бъде един и същ - рязък спад на ръста на световната икономика, което в САЩ би могло да се усети още по-силно заради колебливото възстановяване там. Мнозина инвеститори и аналитици все още се надяват, че Гърция ще вземе лекарството си и ще се излекува благодарение на помощта от ЕС и МВФ. Дори и балканската държава да не го стори, ако Ирландия и Испания подобрят фискалната си стабилност, икономическата верижна реакция може да бъде избегната. Засега обаче средата на Стария континент е плашещо непрозрачна, а единственото сигурно нещо е, че Гърция е по-близо до ръба от всякога.

Асоциация на германски банки предупреди, че безразборно преструктуриране на гръцкия дълг би могло да доведе до зараза на пазарите и повтори, че банки желаят да осигурят принос от частния сектор, предаде Reuters. Михаел Кемер, управляващ директор на Асоциацията на германското частно банкиране (BdB) заяви пред германската телевизия, че всеки принос на частния сектор трябва да е доброволен и може да бъде използван едва като последно средство, след програма за структурни реформи в Гърция. "Виждаме опасността от зараза. Ето защо всичко, което се прави, трябва да се извършва доброволно. Ако ли не, пазарите ще се запитат дали те би трябвало да инвестират в други авоари, които също така могат да се окажат засегнати", предупреди Кемер. Германският финансов министър Волфганг Шойбле призова парламента да подкрепи допълнителна помощ за Гърция и заяви, че банковото участие в нов пакет е "неизбежно". Берлин оказва силен натиск търговски банки да дадат принос в стойността на оценяваното на 120 милиарда евро гръцко споразумение за подпомагане, но все още не е убедил Европейската централна банка и рейтинговите агенции, че това може да се осъществи без да се предизвика така нареченото неизпълнение на кредита.


 
Коментари
 
Станко - 19-06-2011 г. 13:55:05

Фалитът на Гърция е неизбежен. Дълга им беше около 240 млрд. С новоотпуснатия заем от ЕС той стана 350 млрд. Сега искат да отпуснат още 100 млрд та да стане 450 млрд. Колкото по-голям, толкова по-неизплатим. В този кръговрат неизбежно идва реда на обезценяването на валутата.

sdfs@abv.bg - 20-06-2011 г. 10:09:20

Ха да видим как ще обезценят еврото гърците, пък и теоретично да е възможно каква им е ползата от това?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163