EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Гърция очаква 30 милиони туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция очаква 30 милиони туристи

mail15:38 | 20.09.2017прегледи 10397 коментарикоментари 0


Гърция очаква нов рекорд в туризма, след като едва миналата година посрещна рекордните 27,8 милиона посетители, съобщава германският бизнес всекидневник "Ханделсблат", цитиран от БТА.

Тази година се очаква да бъде преминат и прагът от 30 милиона туристи. Според данни на гръцката централна банка броят на чуждестранните посетители за първото полугодие е скочил с 6,6 процента, а приходите - с цели 7,1 процента.
Растежът е продължил и през лятото, като в месеците от юни до август пътниците, пристигащи по гръцките летища, са се увеличили с 9,7 процента спрямо миналата година.
Перспективите за слабия туристически сезон също са добри. Според данни на организацията на гръцките туроператори авиокомпании и чартърни дружества предлагат за септември с 310 000 или 13 процента повече места от миналогодишните. За октомври капацитетът се е повишил с близо 19 процента.
По-този начин туризмът все повече се очертава като силен двигател, който да изтегли Гърция от кризата, посочва "Ханделсблат".
От началото на рецесията през второто полугодие на 2008 г. страната загуби над една четвърт от икономиката си, отбелязвайки най-дълбоката и продължителна рецесия за европейска страна в мирно време.
Туризмът играе все по-голяма роля за икономиката. Ако в началото на кризата през 2010 г. той носеше 15,6 на сто от брутният вътрешен продукт, то през 2016 г. приносът му вече бе 18,6 процента, според оценки на браншови организации.
На някои места туристическият наплив дори е прекомерен. Остров Санторини от групата на Цикладските острови при население 25 000 души тази година е посрещнал близо 2 милиона туристи и вече се говори как може да бъде ограничен броят на посетителите.
Сред големите фактори за туристическия бум е отливът от съседна Турция на фона на вълната от терористични удари, неуспешния опит за преврат миналата година и последвалите политически сътресения.


Тагове: Гърция, туристи
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg