EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция одобри газовия интерконектор за БГ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция одобри газовия интерконектор за БГ

mail17:30 | 17.07.2012прегледи 1039 коментарикоментари 0


Министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция даде зелена светлина за изграждането на гръцко-български газопровод от Комотини до Стара Загора като одобри предварителното проучване за последствията за околната среда, съобщава в електронното си издание гръцкият в. "Прото тема".
Газопроводът е с дължина 180 километра, като 30 от тях преминават през територията на Гърция. Тръбопроводът ще може да транспортира три милиарда кубични  метра годишно като в бъдеще количеството може да достигне 5 милиарда кубични метра. Съоръжението се строи от компанията Интерконектор  (Interconnector Greece Bulgaria), в която участват Българският енергиен холдинг (Bulgarian Energy Holding) и Ай Джи Ай Посейдон (IGI Poseidon) - консорциум между държавната гръцка компания за природен газ ДЕПА и италианската Едисон (Edison).

Изграждането на гръцко-българския газопровод е от стратегическо значение за региона, тъй като ще даде възможност за доставка на газ за България, а на следващ етап и на Румъния, от източници, различни от руския енергиен гигант "Газпром",  посочва изданието. В момента руската компания е основен доставчик за Балканите.
Според предварителното проучване съоръжението ще има малки последствия за околната среда, които ще са краткосрочни и предотвратими. Газопроводът няма да преминава защитени зони от общоевропейската мрежа Натура 2000 и се смята за сериозен фактор за развитие на цялата страна, превръщайки я в енергиен център  на Балканите и Западна Европа, се посочва в проучването. Окончателното решение ще бъде взето след предаването на крайното проучване за влиянието върху околната среда.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg