EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Гърция няма да получи 25 млрд.евро от ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция няма да получи 25 млрд.евро от ЕС

mail09:30 | 22.02.2010прегледи 505 коментарикоментари 0


Германското министерство на финансите опроверга информацията на сп. "Шпигел", според която страните от еврозоната може да отпуснат между 20 и 25 милиарда евро помощ на Атина, за да превъзмогне бюджетната криза.
"Това са чисти спекулации", изтъкна говорителят на министерството Мартин Крайенбаум, цитиран от Франс прес.
"Няма конкретно обсъждане в министерството на финансите за помощ от няколко милиарда евро за Гърция от страните от еврозоната, посочи той.
 Сп. "Шпигел" съобщи в броя си, който ще излезе утре, че всяка страна от еврозоната ще даде своя принос за спасителен фонд, като делът на всяка държава в бъдещия план за спасяване на гръцката икономика ще бъде пропорционален на капитала, който всяка от тях има в Европейската централна банка (ЕЦБ).
За Германия тази вноска щяла да бъде около 20 на сто от общата сума или приблизително четири до пет милиарда евро, твърди изданието.
Европейските ръководители увериха Гърция в своята солидарност да попречат на евентуален риск от неплатежоспособност на затъналата в дългове страна, но не обявиха никаква финансова помощ, отбелязва АФП. Те одобриха и серия мерки за поставяне на Гърция под безпрецедентен бюджетен контрол и поискаха в близките седмици да обяви нови икономии, ако е необходимо.
Гърция обеща да намали бюджетния си дефицит от 12,7 на сто от БВП през 2009 година до 8,7 на сто през 2010 година и до под 3 процента през 2012 година. За целта Атина обяви мащабна програма за икономии,  която ще бъде приложена под наблюдението на Европейската комисия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg