EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция няма да напуска еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция няма да напуска еврозоната

mail10:02 | 24.01.2011прегледи 515 коментарикоментари 0


"Гръцкият дълг няма да бъде преструктуриран", категорично заявява финансовият министър Георгиос Папаконстантину в интервю за в. "Елефтеротипия", уверявайки, че кабинетът няма да увеличава данъчните ставки.
В. "Нафтемборики" циитира германския министър на икономиката Райнер Бридерле, който в интервю за в. "Велт ам зонтаг" изказал мнение, че Гърция ще успее да реши проблемите си, като подчертал, че не стои въпрос за оттегляне на държава членка от еврозоната.
Гърците могат да се справят и да решат проблемите си, с голямо уважение се отнасям към усилията, които те полагат", казал още германският министър, който обаче е противник на разширяването на европейския механизъм за подкрепа.
На фона на този оптимизъм в. "Карфи" извежда уверенията, дадени от правителствения говорител, който казва, че нови мерки за икономии по отношение на заплати и пенсии няма да бъдат предприемани.
Вестникът обаче предупреждава, че следващите стъпки и решения на кабинета ще са в посока на големите структурни промени, които искат от него ЕС и МВФ в замяна на предоставените спасителни заеми в размер на 110 млрд. евро за излизане от кризата.
Сред тези промени изданието визира предстоящото приложение на закона за либерализиране на така наречените затворени професии, съкращенията в държавните предприятия, изготвянето на единна щатна таблица за държавните служители и
редица други болезнени реформи.
В. "Етнос" твърди, че през уикенда правителството е набелязало шест промени в данъчното облагане и че новият законопроект с тях ще бъде внесен в парламента през февруари.
Основната цел на разпоредбите в него били в хазната да влязат 1,6 млрд. евро, като средствата щели да бъдат събрани от данъчните длъжници. Най-болезнена щяла да бъде мярката, предвиждаща изравняване на цената на нафтата за отопление с тази на дизеловото гориво.
Вестниците припомнят отново и за повишението на билетите за градския транспорт, което влиза в сила от 1 февруари. Повишението ще е до 40 на сто.
В. "Катимерини" коментира, че за гръцката икономика от днес се задава една критична седмица, тъй като в четвъртък в Атина се очаква технически екип от експерти на така наречаната тройка - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които ще извършат проверки с оглед на отпускането на четвъртия транш от заемите за Гърция.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163