EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция няма вина за кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция няма вина за кризата

mail15:15 | 27.04.2012прегледи 574 коментарикоментари 0


Гърция с нищо не е предизвикала кризата с еврото, обяви бившият гръцки премиер Костас Симитис в статия, публикувана във в. „Гардиън”. Според Симитис, причината за кризата се крие във факта, че еврозоната е напълно развит монетарен съюз, но непълен икономически и фискален съюз на страни членки с различни структури - с по-зрелите икономики на европейския север и по-малко зрелите икономики на европейския юг. Затова ситуацията в Гърция е била искрата, но страната не е виновна за разрастването на тази криза.
Сегашната криза е само отчасти публична дългова криза и това предимно засяга Гърция и Португалия. От друга страна това е криза на частния сектор и на банковата система в няколко страни членки, както и криза на контрола и наблюдението от финансовите и монетарните власти в еврозоната.
Европейският съюз не е създал обща рамка на икономическо управление - метод на справяне с неравноправието между развития център и по-малко развитата периферия. Европейският съюз не е работил систематично, за да стимулира икономическия растеж, се посочва още в статията на Симитис. Ако това не бъде направено, ще има още кризи, предупреждава Симитис. Фискалният пакт, който според лидерите на еврозоната ще стабилизира техните икономики, не може да постигне това без допълнителни мерки за растежа и без достатъчен прогрес към икономическа интеграция и политически съюз, пише още Симитис.


Тагове: гърция, криза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg